Kaynak değil idrak sorunu
Seçim vaatleri, seçmenin partisinden ne beklediğinden ziyade, partinin zihin yapısınıanlattığı için daima ilgimi çekmiştir.Öyle ki 40 yıldan fazla izlediğim her seçimde, hangi partinin, ekonomiden...
Seçim vaatleri, seçmenin partisinden ne beklediğinden ziyade, partinin zihin yapısınıanlattığı için daima ilgimi çekmiştir.
Öyle ki 40 yıldan fazla izlediğim her seçimde, hangi partinin, ekonomiden kültüre dek hayatın her alanında neler vaat ettiğini, mukayeseli inceler, değerlendiririm.
Görebildiğim temel eğilim şu yönde: Merkez sağ partiler pastayı büyütme yönünde vaatlere yoğunlaşırken, merkez sol partiler ise büyütülen bu pastanın daha adil paylaşımıetrafında seçim beyannamesi oluşturmuş.
Biliyoruz ki seçmen davranışlarında ekonomi, açık ara diğer faktörlerin önünde seyrediyor(%22) ve kasaya keseye dair söylemler kadar bunları gerçekleştirmeye dair inandırıcılıkönemli.
Özetle ekonomik vaatler "gerek şart" olsa da bunları gerçekleştirmeye dair inandırıcılık, "yeter şart" olmaktadır. Bu noktada artık projeler devreye girmekte, vizyon sorgulanmakta ve kaynaklandırılmamış vaatler ise seçmen tarafından ayıklanmaktadır.
Ak Parti'nin son 13 yılda yaptığı; proje fikrini parti programlarının olmazsa olmazı haline getirmesidir. Bu sayede diğer siyasi partiler, genel söylemler yerine somut projeleridevreye almış ve daha fazla rakam verir hale gelmiştir.
Seçim beyannamelerinde proje fikri tutsa da kaynak gösterme konusunda bazı partilerin hâlâ nal topladığını söylemek mümkün...