Mazot fetişizmi
Bu seçimin eskilerden bir farkı da ekonominin daha çok konuşuluyor olmasıdır. Seçim beyannamelerinde ekonomik vaatler geçiştirilmiyor, detaylandırılıyor. Öyle ki seçmene "kaynak hesabı" da veriliyor artık....
Bu seçimin eskilerden bir farkı da ekonominin daha çok konuşuluyor olmasıdır. Seçim beyannamelerinde ekonomik vaatler geçiştirilmiyor, detaylandırılıyor. Öyle ki seçmene "kaynak hesabı" da veriliyor artık.
Ancak dikkat çeken bir konu, muhalefetin vaatlerinde gizli yarışa girmesidir. Emekli, esnaf, borç silme, vergi imtiyazı ve mazot... Evet, bildiğiniz mazot.
Aslında ilk lafını eden Genç Parti'nin Başkanı olmuştur. Cem Uzan, seçim meydanlarında birbirinden uçuk vaatler savururken mazotun litresini 1 liraya indireceğini söylemişti.
O dönemde üzerinde fazlaca mizah ürettik fakat gördük ki muhalefet mazot üzerinden siyaset dili geliştirmiş... CHP 1.5 lira olacak diyor. MHP 1.75 lira sözü veriyor. HDP, kaçak mazot imkânından bahisle bedavaya getiriyor. BTP, 5 yıl ücretsiz dağıtacağını söylüyor.
Muhalefetin bu mazot fetişizmini anlamak mümkün değildir. Türkiye'de tarımın tek derdi mazotmuş gibi bir algı oluşturdular. Oysa tarımın girdileri içinde mazotun yeri, "belirleyici" değil.
Tarımın desteğini taban fiyat üzerinden denedik, gördük ki kaynaklar heba olmuş tarım gelişmemiş. Batıda tarımda ciddi destek var. Tek fark, onların bu işi akıl odağında yapmaları... Amaç çiftçinin cebine para koymak değil, üretimi artırmak... Bu yüzden iş planı olmayan çiftçiye kaynak aktarılmaz.
Ucuz mazotun ülke tarımına ne kattığını bilmiyoruz. Çünkü ölçemiyoruz. TÜİK'in resmi ama gayrı ciddi verileri size tarımsal girdi olarak mazota dair anlamlı bilgi sunmaz. Ancak şurası net: Vergisiz haliyle litresi 1.85 liraya mal olan mazot temini tarıma değil bütçe açığına hizmet edecek.