Şeytani inovasyonun böylesi
Türkiye hızlı da büyüse yavaş da büyüse %20 kâr için 60 şeytani ücret veya komisyon çıkaran bankalara karşı tüketiciyi korumak adına yığınca yasa veya düzenleme...
Türkiye hızlı da büyüse yavaş da büyüse %20 kâr için 60 şeytani ücret veya komisyon çıkaran bankalara karşı tüketiciyi korumak adına yığınca yasa veya düzenleme çıkardık. Peki işe yaradı mı? Kısmen evet...
Ancak bankalar, yasanın yasakladığı her şeytani uygulamanın yerine 2 katını ürettiler. Metin Can'ın haberinde detaylandırdığı gibi, gizli toplantılarda şeytani inovasyon ile yasaların boşluklarından yola çıkıp yeni tuzaklar ürettiler.
Temel soru şudur: Bankalar bunu neden yapıyor? Finans mühendisleri ve hukuk cambazlarıyla binlerce insan/saat harcayıp böylesi tuzaklar üretmek yerine, zekâlarını meşru zeminde kârlılık için neden kullanmıyor?
Bu sorunun cevabı, sektörün etik yapısını yeniden düşünmeye götürüyor bizi... Sahi, yasaların önünde koşan, her türlü yaptırım ve regülasyonun kapsama alanında böylesi rahat davranmalarına kim engel olacak? BDDK, bankaları mudilerden korumak için mi tasarlanmış? Hayır... Ama öyle davrandığını gösteriyor tecrübelerimiz. Bankalar Birliği, Rekabet Kurumu, yasalar ve tüketiciyi korumak için kurduğumuz bütün sistemler... Neredesiniz?
Şeytani inovasyonun böylesine göz mü yumacaksınız? Banka sistemi yardımıyla kayıt içine giren ekonomiyi kayıtdışına, birikimleri üretim yerine yastıkaltına mı iteceksiniz? Bozuk para sayma ücreti gitti büyük puntolu ekstre için eksra para utancı mı geldi?
Sahi bu şeytani inovasyonun faillerine karşı ne yapmalıyız? Nitelikli fikri olanlar paylaşsın ki şeytanlara karşı ortak akıl yeşertebilelim.