Başkanlıkta hangi formül?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu koltuğa halk tarafından seçilen ilk isim olmasının ardından artık Ak Parti’nin yüksek sesle gündemde tuttuğu başkanlık sistemi konusunda karar aşamasına...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu koltuğa halk tarafından seçilen ilk isim olmasının ardından artık Ak Parti’nin yüksek sesle gündemde tuttuğu başkanlık sistemi konusunda karar aşamasına yaklaşılıyor.


15 Temmuz darbe girişiminin ardından Anayasa’ya aykırı fiili durumun iyiden iyiye görünür hale geldiği savından yola çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Ak Parti teklifini getirsin” çağrısıyla çıkışı olmayan bir yola girildi.

Ak Parti’nin, bu daveti geri çevirmesi beklenemezdi.

Başbakan Binali Yıldırım, ilk ağızdan, tekliflerini Meclis’e getireceklerini açıkladı.

Bahçeli, o günden bu yana, nasıl bir yol izleyecekleri sorusuna yanıt veriyor.

Her yanıt ayrı bir tartışmaya yol açsa da MHP cephesi, Bahçeli’nin sözlerinin açık olduğunda bütün bu süre boyunca ısrar etti.

Ancak herhalde en net açıklama dün gelendi.

Bahçeli, teklifi inceleyeceklerini, MHP’nin Meclis’te referandum için “evet”, sandıkta ise teklif için “hayır” demesinin söz konusu olmayacağını vurguladı.

“Havet olmaz” diyerek, son günlerde tartışılan, “MHP referanduma onay verecek ama başkanlığa hayır diyecek” söyleminin doğru olmadığının altını çizdi.

MHP’den gelen bilgiler, teklif görülmeden, üzerinde konuşulmadan herhangi bir karar verilmesinin söz konusu olmayacağı yönünde.

MHP’nin kırmızı çizgileri biliniyor.

Kırmızı çizgiler

Üniter bütünlük, Anayasa’nın ilk 4 maddesine dokunulmaması.

Kırmızı çizgilerin yanında bir de önceki dönemlerde yürütülen anayasa çalışmalarında ortaya konulan çekinceler var.

Vatandaşlık tanımının değiştirilmemesi, anadilde eğitim başta olmak üzere bazı konularda değişikliğe gidilmemesi gibi.

Ak Parti’nin ise bütün bu başlıklarda daha esnek olduğu önceki anayasa çalışmalarından biliniyor.

Ak Parti, ilk 4 maddenin, ruhuna dokunulmadan değiştirilebileceğini, vatandaşlık tanımı dahil Anayasa’da değişiklikler olabileceğini savunuyor.

Ancak bu başlıklarda ilk pozisyonu korumanın referandum kapısını açmayacağı ortada.

330 ya da daha fazla oyla başkanlık teklifinin referanduma sunulabilmesi için MHP’nin kırmızı çizgilerinin dikkate alınması gerekiyor.

Sadece bu kırmızı çizgilerle ilgili hassasiyet yetecek mi, göreceğiz.

Parlamenter sistemi desteklediğini birçok kez ifade eden ve ısrarla, “Sürprizlere de hazırlıklı olun” mesajları veren Bahçeli’nin, özellikle başkanlık teklifindeki bazı düzenlemelere itiraz edebileceği, denge-denetleme sisteminin güçlü biçimde kurulduğu, parlamenter sistemle uyuşan bir model üzerinde hassasiyet göstereceği kulislerde konuşuluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.913 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.561 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 199 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 612 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.488 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar