Erdoğan’dan 5 mesaj, 5 uyarı
NEW YORK BM Genel Kurulu için geldiği New York’ta yoğun görüşme trafiğini sürdüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, bütün dünyaya açıktan görüşlerini aktardığı...
NEW YORK
BM Genel Kurulu için geldiği New York’ta yoğun görüşme trafiğini sürdüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, bütün dünyaya açıktan görüşlerini aktardığı Genel Kurul’da önceki gün yaptığı konuşma, tüm programın en çok merak edilen bölümlerinden biriydi.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk kez geldiği ABD’den bütün ülkelere FETÖ, Suriye, mülteciler, DAEŞ ve Fırat Kalkanı harekâtıyla ilgili mesaj veren Erdoğan’ın konuşması, aslında Türkiye’nin nasıl kritik bir odakta bulunduğunu da gösteriyor.
Erdoğan’ın konuşması, BM Genel Kurulu’nun New York’taki toplantılar için belirlediği mülteciler, yatırım, insani yardım, Suriye, DAEŞ ve terörle mücadele temalarının kesişme noktasında Türkiye’nin bulunduğunu açıkça ortaya koydu.
Cumhurbaşkanı, konuşmasında dünyanın uzaktan izlediği ancak küresel sorun olarak nitelediği tüm bu başlıklarla olan Türkiye’nin yeni konumunu anlattı.
Belirlenen stratejileri tüm ülkelerle paylaştı ve “edilgen değil etken ülke” politikasının sonucu olarak somut çözüm önerilerini sıraladı.
Erdoğan’ın mesajlarını ve bu mesajların anlamını şu başlıklarda ele alabiliriz:
- Dünyaya FETÖ çağrısı: Erdoğan, sözlerinin başında Türkiye’nin 15 Temmuz’da atlattığı darbe girişimini dünyaya anlattı. “Türkiye olarak 15 Temmuz gecesi FETÖ’nün başlattığı hain darbe girişimine maruz kaldık. Şayet bugün karşınızda bulunuyorsam milletimizin cesur ve asil duruşu sayesindedir” sözleriyle darbenin failinin FETÖ, mağdurunun ise tüm Türkiye olduğunu özetledi. Cumhurbaşkanı, Türkiye’den ayrılmadan önce “sığınacakları liman yok” sözleriyle aktardığı örgütle “evrensel mücadele” kararının sonucu olarak BM üyesi ülkelere de bu örgütün tehlikelerini “Bu yeni nesil terör örgütü sadece Türkiye’nin değil varlık gösterdiği 170 ülkenin tamamı için bir milli güvenlik tehdididir. Genel Kurulda temsil edilen ülkelerin büyük bölümü bu yapılanmanın tehdidi altındadır. Bu örgüt Türkiye’nin ötesinde tüm dünyayı boyunduruğu altına almak gibi derin bir zihni sapkınlık içindedir. Örgütün (FETÖ) temel stratejisi eğitim, diyalog, hoşgörü, sivil toplum kuruluşu kisvesi altında devlet kurumlarına sızmak, toplumu etkilemek, ekonomik kaynaklara hakim olmaktır” şeklinde anlattı. Bütün ülkelere “FETÖ’ye karşı önlem alın” çağrısı yaparken, Türkiye’nin tecrübelerinin “yarın çok geç olabileceğini” gösterdiğini vurguladı. Erdoğan, bununla birlikte örgütün “Türk ve Türkiye” adını taşıyan okullarının, kurumlarının Türkiye için bağlayıcılığının bulunmadığını, bu örgütle Türkiye arasında bir ilgi bulunmadığını da dünyaya ilan etti. Mesajlar Türkiye’nin bütün dünyada örgütle mücadele edeceğini gösteriyordu. Mesajların önemli bir bölümü de elbette Fetullah Gülen’in ikamet ettiği ABD’yle ilgiliydi. Erdoğan, Gülen’in iadesi talebini değerlendiren ABD’ye de bütün ülkelerin gözü önünde “harekete geç” mesajı verdi.