TSK: Her zaman hazırız
Ankara, Ak Parti’nin yeni genel başkanı ve başbakanın kim olacağı ile partili cumhurbaşkanlığı sistemine odaklanmışken, sınırın Türkiye açısından kırmızı çizgi olarak...
Ankara, Ak Parti’nin yeni genel başkanı ve başbakanın kim olacağı ile partili cumhurbaşkanlığı sistemine odaklanmışken, sınırın Türkiye açısından kırmızı çizgi olarak görülen bölgesinde yeni gelişmeler mi oluyor?
Son bir hafta içerisinde Kilis’in karşısına denk gelen Cerablus bölgesine bir kara harekâtının hazırlıklarının yapıldığından, özel kuvvetlerin keşif amaçlı olarak sınır ötesine geçtiğine kadar birçok iddia kamuoyuna yansıdı.
Son olarak PYD’ye de özel bir angajman uygulanarak, Türkiye’ye yönelen terör saldırılarından sonra Suriye’deki kantonların vurulacağı iddiası da gündeme geldi.
Sorular belli.
Türkiye, Kuzey Suriye’de güvenliğini ciddi biçimde tehdit eden bu kritik bölgeye askerini sokar mı?
Rusya ve İran buna ne der?
Karar alıcılar, bu seçeneğin artılarını ve eksilerini nasıl sıralıyorlar?
Kilis baskısı
Kilis’e IŞİD tarafından atılan, bugüne kadar 21 kişinin ölümüne yol açan roketler nedeniyle hem hükümet hem de TSK, “Artık bir şey yapılmalı” baskısı altında.
Bu çerçevede, edindiğim bilgiler ışığında manzarayı şöyle özetleyebilirim:
Önce kamuoyunun gündemine gelen iddialar...
Türkiye’nin Suriye’ye yönelik, “angajman kurallarını işletme” kararı, buradaki örgütleri, rejimi ayrı ayrı değerlendiren bir nitelik taşıyor.
Silahlı kuvvetler, rejim güçleri, IŞİD ya da PYD ayırımı yapmadan, Türkiye’ye yönelen bir saldırı olduğunda karşılığı hemen misliyle veriyor.
Kuzey Suriye’de ayrı bir devlet oluşumu bulunmadığı ya da PYD de bir devlet olmadığına göre angajmanın kantonlara özel işletilmesi söz konusu değil.
Nitekim daha önce PYD bölgesinden yapılan havan topu atışına misliyle karşılık verildi.
Keşif unsurları aktif
Özel kuvvetlerin keşif amaçlı olarak Kilis bölgesinden sınırı geçtiği bilgisi de resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte doğrulanmıyor.
Özel kuvvetlerin vurucu tim olduğunun, tespit ettiği hedefi gidip vurup geri döndüğünün, daimi muharebe, keşif gibi görevlerinin bulunmadığına dikkat çekiliyor.
Belirtilen tipte bir operasyonun özel kuvvetlerle yapılmayacağının, olası bir sınır ötesi operasyonun mekanize tank kuvvetleriyle yapılabileceğinin de altı çiziliyor.
Keşif ve istihbarat için özel kuvvetlerin sınırı geçmesine gerek olmadığı, Türkiye’nin bölgede görevli unsurlar, istihbarat unsurları ve yerel kaynaklardan gerekli bilgileri alabilme kabiliyetinin bulunduğu belirtiliyor.
Kilis’e atılan Katyuşaların, sınır ötesinden gelen tehdidin engellenmesi için ne yapıldığına gelince...
TSK, insansız hava araçlarını kullanarak 10-12 km’lik bir alanda, sınırı geçmeden tespit yapabiliyor.