Vardar Ovası, Vardar Ovası...
Milli Eğitim Bakan-lığı’nın müfredat değişikliğinden sonra basılan yeni ders kitapları kamuoyunun gündeminde.Konunun iki boyutu var. Birincisi; Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “En...
Milli Eğitim Bakan-lığı’nın müfredat değişikliğinden sonra basılan yeni ders kitapları kamuoyunun gündeminde.
Konunun iki boyutu var.
Birincisi; Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “En çağdaş, en bilimsel müfredatı yaptık” dediği müfredatın bu kriterler açısından geçerli not alıp alamayacağı.
Diğer boyutu ise ders kitapları ve yardımcı kitaplardan Atatürk başlığı altında yapılan nokta atış ayıklamalar.
Günlerdir yazılıp çiziliyor. Yine de birkaçını anımsatalım:
11 ve 12. sınıflarda okutulan kitapların evlilikle ilgili bölümlerinde yer alan, “Bir kıza talip olan varken rekabet ortamı oluşturacak şekilde başkalarının talip olması uygun düşmez”, “Erkekler, güç ve kuvvet yönünden daha ileri olduğundan ailenin sorumluluğu birinci derecede onlara yüklenmiştir”, “İslam, erkeğin üstlendiği mesuliyetlere karşılık kadının da kocasına itaat etmesini istemiş ve bu itaati ibadet saymıştır” gibi ifadelerin her biri ayrı tartışma konusu.
Bu kısa özet çağdaşlık kriterleri bakımından su kaldıracak nitelikte.
İşin diğer boyutu ise Atatürk’e ilişkin.
Ayıklamaların Atatürkçülük başlığı altında işlenen konulardan da taşarak doğrudan Atatürk’e dönük garip değişikliklere kadar uzanmış olması gerçekten problemli.
Bu konudaki en trajikomik örneklerden biri dün Milliyet’in haber sayfalarındaydı.
Muhabirimiz Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, ilkokul 1 ve 5. sınıf müzik dersinin kitabında tuhaf değişikliklere gidilmiş.
Atatürk ile ilgili şarkıların bazıları kitaplardan çıkarılmış.
İngiliz ezgili “Tren” şarkısı, yerelleşme gerekçesiyle Malatya yöresinden “Tren gelir hoş gelir” türküsüyle değiştirilmiş, kitaptan “piyano, keman, gitar” gibi enstrümanlar çıkartılarak “Kaval, kaşık, kemençe, zurna” gibi enstrümanlara yer verilmiş.
Senfoni konserlerinin fotoğrafları kitaplardan çıkmış, çocukların önce bağlamayı, kavalı, kaşığı, kemençeyi öğrenmesi uygun bulunmuş.
Kemençe ve zurnayla birlikte piyano ve kemanı da anlatmak niye mümkün değil anlayamadım.
Müzik kitaplarındaki Atatürk ayıklamalarına gelince...