Kadın bedeni obje değil ama sen hiç değilsin!

Araya yılbaşı mevzuları girdi, yazamadım, içimde kalmasın izninizle... “Kadın bedeni obje değildir” diyerek, mücevherleri boynuna takıp objektiflerin karşısına geçen bir beyefendi vardı geçen...

Araya yılbaşı mevzuları girdi, yazamadım, içimde kalmasın izninizle... “Kadın bedeni obje değildir” diyerek, mücevherleri boynuna takıp objektiflerin karşısına geçen bir beyefendi vardı geçen hafta. Yıl bitmeden, bizi en absürd reklamla tanıştırmıştı hani? Epey de ses getirdi, sosyal medyada herkes paylaştı fotoğraflarını, röportajlar yapıldı falan. Adı Soner Yaman. Bir kuyumcunun satış danışmanı. Cinsiyetçi kalıpları yıkmak için ‘farkındalık’ yaratmaya çalıştığını söyledi.

Bir nevi kendini feda etti yani, valla sağ olsun. İstediği oldu, ses getirdi. Ama kadın bedenine yapılan saygısızlık hiç konuşulmadı, bizzat kendisi konuşuldu!! “Cesaret gerektiren, riskli bir işti ama model ben olmalıydım” demiş. Keşke olmasaydın! Bu takılar zaten kadın bedeni için. Kadınların taktığı/kullandığı şeyler. O yüzden yapılan şey de komikti. Ama bu kişiyi tanıdığım için memnunum. Çünkü röportajda anlattıkları, her ailede olması gereken.

“Ailem, insana ve haklara değer verir. Beni de ‘aslan oğlum, sen erkek adamsın’ gibi söylemlerle büyütmediler” diyor; ki işte burası çok güzel. Ha bak, çıksın bunları anlatsın, bayıla bayıla izlerim. Ama şovu gereksizdi. Ha, bu şovu yapmasa nasıl dikkat çekecekti derseniz, siz de haklısınız. Yine her zaman olduğu gibi, her tartışmanın farklı boyutları var.

Tanıtım/reklam dediğin nasıl olmalı peki? Türk sinemasının usta oyuncusu Kemal Sunal’ı ölümünden 20 yıl sonra bir banka reklamında karşına çıkartıp, şaşırtmalı mesela! Ziraat Bankası yaptı bunu. Kemal Sunal’ı görüntüsüyle, sesiyle, güncel konuşmasıyla yeni reklamında oynattı. ‘Deep Fake’ teknolojisi ile tabii. Bir süre önce yazmıştım; özetle yapay zeka teknolojileri kullanılıyor.

Birkaç açıdan çekilmiş yüz fotoğrafları başka birisinin yüzüne yapıştırılıyor ve o kişinin videosu oluşturuluyor. Cem Yılmaz, Tom Cruise, Eddie Murphy, hatta Obama… Sosyal medyada o kadar çok kişiye yapıldı ve öyle müthiş sonuçlar çıktı ki; gerçeğinden ayırt etmek imkansız. İşte bu da işin korkunç tarafı! Daha önce de sormuştum: “Deep Fake gerçeği sizi korkutmuyor mu?” diye.

Çünkü ‘gözlerimle gördüm’ demek bile hiçbir şey ifade etmeyecek artık. Mesela Kemal Sunal’ın öldüğünü bilmesek, yeni reklam çekmiş diye oturup izleyecektik belki de! O yüzden, keşke bu işe bazı kurallar getirilse, bu teknoloji böyle masum ve tatlı projeler için kullanılsa diyorsun. Çünkü proje çok güzel.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin 'Beni niye sevmedin' diyen toksik sevgili gibi... 27 Şubat 2022 | 102 Okunma Namuslu görünmek kimlere kaldı? 20 Şubat 2022 | 159 Okunma 2. Yeditepe Bienali tarihi mahzende 17 Şubat 2022 | 159 Okunma Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı 13 Şubat 2022 | 188 Okunma Hikikomori salgını var, cümleten geçmiş olsun... 10 Şubat 2022 | 135 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar