Turizm sektörü can çekişiyor
COVID, dünyanın her yerinde en büyük darbeyi turizme vurdu. Çünkü mecbur olmadan kimse ülkesinden çıkmıyor! Eve kapandığımız günlerin ardından yaz tatillerimizi yaptık, otelleri doldurduk ama olay sadece...
COVID, dünyanın her yerinde en büyük darbeyi turizme vurdu. Çünkü mecbur olmadan kimse ülkesinden çıkmıyor! Eve kapandığımız günlerin ardından yaz tatillerimizi yaptık, otelleri doldurduk ama olay sadece sahil beldelerindeki oteller değil... Örneğin İstanbul’da; Ağustos 2020’de otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yarı yarıya azalmış. Peki sadece iç turizm bizi kurtarır mı? Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkan Yardımcısı Hediye Güral’la bu konuda sohbet ettik geçen gün; ona da sordum, anlattı...
★ ★ ★
Hediye Güral sektörü değerlendirirken ilk söylediği şu: “Durumu geçen seneyle kıyasladığımızda sektör resmen can çekişiyor. Çarkın arasına birşey girdi ve makineler durdu. Hem personel açısından, hem bizim açımızdan şoktu…” Sektörün, ilk şoku atlattıktan sonra Turizm Bakanlığı’nın şart koştuğu ‘safe turizm’ belgesi için çalıştığını söyledi Güral; hazirandan bu yana da 6 bin tesis ‘safe turizm’ belgesi almış durumda. Peki müşteri var mı? Malum, turist gelmiyor, kongre turizmi yapılamıyor.
Güral rakamları verdi: “İstanbul’da otel doluluk oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55.2 azalarak yüzde 38.9 olmuş. 2019’da bu rakam yüzde 86.7. Antalya bölgesinde Ağustos 2020’de otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28.5 azalarak yüzde 59.7 olarak karşımıza çıkıyor. 2019 yılında bu rakam yüzde 83.5 imiş. Anadolu’da Ağustos 2020’de otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41.7 azalarak yüzde 35.8 olarak karşımıza çıkıyor. 2019’de ise rakam yüzde 61.4.” Rakamlara bakıp vehameti görmek mümkün.
Hediye Güral, şu andaki doluluğun da yazdan kaynaklı olduğunu söylüyor ve altını çiziyor: “Eylülden itibaren oranlar düşmeye başladı bile..” Güney’deki, Bodrum ve Çeşme’deki otellerin bu yaz dolu olmasının nedeninin, gelir düzeyi yüksek Türkler’in yurt dışına çıkamaması olduğunu söyleyen Güral; bundan sonra sektörü neler bekliyor anlattı:
Sağlık turizmi alanında Türkiye’yi öne çıkaracak adımlar da atılıyor bu arada. Hediye Güral, bu konudaki girişimleri de anlattı: “Sağlık Bakanlığı, sağlık turizminde öne çıkan 12 il için proje hazırladı. Her il için hedefler belirlendi. Dünyanın her yerinden hasta kabul edilecek ancak özellikle Arapça, Rusça ve İngilizce konuşulan yerlere ağırlık verilecek. Sağlık turizmi ile diğer turizm alanları entegre edilecek, turizm çeşitliliğinin bütün bir yıl sürdürülebilirliğine katkı sağlanması amaçlanacak.