Kur’an İslam’ı ve Sünnet’in dindeki yeri
Cumhur-u ulema Allah-ü Teâlâ’dan gelen vahyi “Metluv ve Gayr-i Metluv” olmak üzere ikiye ayırmıştır. Metluv’dan maksat Kur’an-ı Kerim’dir. Gayr-i Metluv’dan maksat ise Peygamberimiz (sav)’in...
Cumhur-u ulema Allah-ü Teâlâ’dan gelen vahyi “Metluv ve Gayr-i Metluv” olmak üzere ikiye ayırmıştır. Metluv’dan maksat Kur’an-ı Kerim’dir. Gayr-i Metluv’dan maksat ise Peygamberimiz (sav)’in Sünnet’idir.
Gayr-i Metluv Sünnet, üç kısma ayrılır: 1-Kur’an’ın aynısını söyleyip te’kid eden Sünnet, 2-Kur’an’ın mücmelini tafsil, mutlakını takyid eden Sünnet, 3-Kur’an’da bir konuda hüküm bulunmadığı yerlerde hüküm koyan Sünnet.
Asrımızdaki müsteşrikler ve onlarla birlikte hareket edenler, gayr-i metluv vahyi inkâr ederler. Her şeyin Kur’an’da olduğunu iddia edenler “Gaybın anahtarı O’nun katındadır, onları ancak O bilir. Karada ve denizde olanı bilir. Düşen yaprağı, yerin karanlıklarında olan taneyi, yaş kuruyu ki apaçık bir Kitap’tadır ancak O bilir.” (En’am, 59) ayetindeki “yaş kuru ne varsa bir kitapta mevcuttur” ifadesini “Kur’an-ı Kerim” olarak anlamışlardır. Oysa bu ayette geçen “Kitab-ı Mübin” kelimesinin “Levh-i Mahfuz” olduğu, Kur’an’ın farklı yerlerindeki geçiş şeklinden anlaşılmaktadır.