G-20 Zirvesi
Dani Rodrik, Project Syndicate sitesindeki aylık yazısında (https://www.project-syndicate.org/commentary/g20-misguided-globalism-by-dani-rodrik-2017-07) dün başlayan G-20 Liderler Zirvesi’ni konu etmiş. G-20 bilindiği gibi 1997’de patlayan...
Dani Rodrik, Project Syndicate sitesindeki aylık yazısında (https://www.project-syndicate.org/commentary/g20-misguided-globalism-by-dani-rodrik-2017-07) dün başlayan G-20 Liderler Zirvesi’ni konu etmiş. G-20 bilindiği gibi 1997’de patlayan Asya krizinin ardından kurulmuştu. Sabık Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Türkiye’nin bu kuruluşa dahil edilmesinde yıllar içinde kurulmuş ve üzerinde itinayla durulmuş kurumsal ve kişisel ilişkilerin çok büyük payı olduğunu anlatırdı.
Zenginler kulübü olan G-7 (Rusya’nın katıldığı dönemlerde G-8) 2008 kriziyle küresel ekonomik liderlik meşruiyetini ve iddialarını yitirince G-20 hazır bir kurum olarak ortadaydı. Rodrik’in saptadığı iki kuruluş nedeninden birinin çok anlamlı hale geldiği kriz ortamında G-20’den beklenen, bir bakıma sistemin tümden çökmesini engellemesiydi. G-20’nin kuruluş nedenlerinden birincisi, yani Rodrik’in anlamlı ve önemli bulduğu, “gelişen ve yükselmekte olan piyasa ekonomilerinden Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Çin’in artık küresel yönetişimden dışlanamayacak kadar önem taşımalarıydı”.