Erdoğan’ın bıyığı
Siyasi magazinin gündeminde bıyık var!“Erdoğan istedi” diye; Süleyman Soylu, Burhan Kuzu, Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Yalçın Akdoğan gibi partililer bıyık bıraktı!Kimi valiler gibi bürokraside...
Siyasi magazinin gündeminde bıyık var!
“Erdoğan istedi” diye; Süleyman Soylu, Burhan Kuzu, Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Yalçın Akdoğan gibi partililer bıyık bıraktı!
Kimi valiler gibi bürokraside görev yapanlar da bıyık modasına uydu.
Yerel seçim aday tanıtımında Erdoğan, Kocaeli Başiskele Belediyesi Başkan adayı Yasin Özlü’den bıyık bırakmasını istedi. Emir hemen yerine getirildi!
Erdoğan bu dayatmayı neden yapıyor? Bıyığın sünnet olması mı sebep?
Asıl sakal sünnet; ama Erdoğan’ın kimseden böyle isteği yok! Zaten kendisi de sakalsız! Bıyığın tarihi İslam’dan çok önce:
İtalyan Prof. Allan Peterkin, “bıyık-sakalın” kültürel tarihi konusunda iki kitap yazdı:
-1001 Bıyık…
-1001 Sakal…
İlk bıyık bırakma hangi dönemde oldu?
M.Ö. 2650 yılına ait eserlerde; Mısır’da erkeklerin dudaklarının üzerindeki kılları kalem inceliğinde bıraktıkları görülüyor. Bugünlerde de moda olmaya başlayan “Ayhan Işık bıyığı” gibi…
Mısırlıların bıyık bırakmalarının sebebi, davranışlarını tanrısal bulup heykellerini yaptıkları kedilere duydukları hayranlıktı! Ama…
Vücut kıllarını aşağılık ve hayvani gören Firavun Tikikenkola “kıl yasağı” ile M.Ö. 1800’lerde sakal-bıyığın sonunu getirdi! Fakat. Krallar ve kraliçeler bu kez altın ve gümüşten “postiş” adını verdikleri sakal-bıyık takmaya başladı. Kraliçe Hatşepsut’un takma bıyık-sakalı pek meşhurdu…
Herkes Mısırlılar gibi sahte sakal- bıyıkla gezmedi! Asurlular M.Ö. 7’nci yüzyılda sakal ve bıyıklarını kınayla boyayıp altın tozuna buladı. Persler gösterişli uzun bıyıklarının üzerine titreyip kızıla boyadı.