İsme yenilmek
20’nci yüzyılın başında sosyalizm, Marksist teoride yazılana uymayan, sanayileşmemiş, proletarya bilinci yaygınlaşmamış, gelişmiş burjuvazisi olmayan, emperyalist kuşatma altında iç savaşla...
20’nci yüzyılın başında sosyalizm, Marksist teoride yazılana uymayan, sanayileşmemiş, proletarya bilinci yaygınlaşmamış, gelişmiş burjuvazisi olmayan, emperyalist kuşatma altında iç savaşla boğuşan Rusya’da kuruldu.
Marks-Engels genellikle anti-kapitalizm üzerine çalışmışlardı; tarihi süreç belliydi; kapitalizmin üst aşaması sosyalizm idi.
İyi de Rusya’da “erken doğum” vardı; ne yapacaklardı? Sadece ekonomik teori değil; 1871’deki yetmiş günlük Paris Komün deneyimi dışında ders alınacak pratik de yoktu.
Lenin, sosyalizmi bu ağır koşullar altında nasıl inşa edecekti? Önce beklediler; “Avrupa’da da sosyalizm kurulacak” diye. Ne gezer! Onlar da Kızıl Ordu’yu bekliyordu; “Gelse de sosyalizmi kursa” diye…
Sonuçta iş başa düştü: Yıl, 1921. Lenin, Yeni Ekonomi Politika/NEP ile yolu çizdi: Hızlı sanayileşmeyle yüksek kalkınma hızına ulaşılacaktı. Başarılı olunamadı…
Ardından “merkezi ekonomi” doğdu. Ki bu...