Karısını şapka sanan adam
Kuşkusuz konuyu siyasete/seçime getireceğim. Önce bazı bilgiler vermeliyim: Nesneleri bütün değil, parça parça görsek halimiz nice olurdu?Örneğin…İnsan yüzünü/suratını...
Kuşkusuz konuyu siyasete/seçime getireceğim.
Önce bazı bilgiler vermeliyim:
Nesneleri bütün değil, parça parça görsek halimiz nice olurdu?
Örneğin…
İnsan yüzünü/suratını bütün değil, kulak, göz, burun, dudak, kaş olarak parça parça görsek işin içinden nasıl çıkacaktık? Kimseyi tanıyamazdık!
Bütünlüğü sağlamamızı/bütünü görmemizi/ çevremizdeki her şeyi yerli yerine oturtmayı muhakeme yeteneğimize borçluyuz.
Türkçeye de çevrilen ve ilgi gören bir kitap var:
“Karısını Şapka Sanan Adam”
Yazarı Prof. Dr. Oliver Sacks (1933-2015), İngiliz nörolog.
Kitabında… “Dr. P” adında yetenekli zeki bir müzik profesörünün başından geçenleri yazdı:
Üniversitede her gün ders vermeye giden Dr. P’ye bir gün öğrencilerinin yüzleri tanıdık gelmemeye başlıyor. Sadece yüzlerindeki tik’ten,ben’den, ses tonlarından tanımaya çalışıyor, kimin kim olduğunu. Hata yaptığında şakaya vuruyor. Nihayetinde…
Göz doktoruna gidiyor. Bir rahatsızlığı olmadığı ortaya çıkıyor. Göz doktoru nöroloğa yönlendiriyor…
Nörologun şu dikkatini çekiyor:
Görüşmelerinde Dr. P, yüzüne doğru değil, ağzına, burnuna, kulaklarına ayrı ayrı bakıyor ve sıklıkla mimik değiştiriyor.
Nörolog, Dr. P’ye bir eldiven uzatarak ne olduğunu soruyor. Dr. P inceliyor; “bozuk para kesesi” diyor; “yerleri kaplamak için deri parçaları” diyor; ve tesadüfen eline geçirince “eldiven” diyor!
Oliver Sacks “Karısını Şapka Sanan Adam” kitabıyla bizleri adeta beynimizin içinde bir yolculuğa çıkarıyor. Kontrollüy- ken bile mucizevi işler yapan beynimizin bir de kontrolünü kaybettiğinde neler olacağını görmemize yardımcı oluyor!
Evet...