Lider mi? Aday mı?
Sözcü yazarı Soner Yalçın bu hafta 'Lider mi? Aday mı?' başlıklı yazısını kaleme aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçim startı verdi; açılışlara başladı.
Erdoğan ve açılışlarının yerel seçimi kazanmakta ne derece payı olacak, kuşkuluyum!
Şunu demek istiyorum:
Akademi dünyasının en ilgi duyduğu araştırma konularının başında seçimler geliyor. Ki, partiler bu çalışmalara meraklı mı, tartışılır!
Akademik araştırmalara göre, seçmenlerin yerel seçimlerde oy verme kararını etkileyen faktörler arasında siyasi parti yüzdesi ne kadar?
Yerel seçimde seçmen tercihinde öncelik partide mi, yoksa adayda mı?
Birçok akademik çalışmaya göre genel seçimler, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin hassasiyetleri değişiyor. Seçilen makamdan beklentilerin farklılığıyla ilintili bir durum bu... Mesela:
Belediye seçimlerinde, ulusal siyasal sorunlardan çok yerel sorunların önemli görülmesi gibi...
Keza: Seçmen, siyasi partiyi gösterdiği adaya göre değerlendiriyor; adayın partisi ikinci plana itiliyor. Örneğin Ankara’da CHP’ye değil Mansur Yavaş’a oy veriyor!
İşte Erdoğan da diyor ki; Mansur Yavaş’ın rakibi benim! Vd.
Seçmenin tercihini gerçekten çok merak ediyorum. Ki Erdoğan, cumhurbaşkanlığını 31 Mart’ta niçin oylatıyor anlamıyorum...
★★★
Aynı toplumda, aynı kültürde, hatta aynı ailede yetişen bireylerin bile siyasal tercihleri farklılaşıyor artık. Farklılaşan ihtiyaçlar, seçmenleri farklılaşan çözümlere ve farklı siyasi yapıya muhtaç hale getiriyor.
Bu sebeple oyların oynaklığı nispeten kolay değişiyor.
Ayrıca siyasi parti ideolojilerinin birbirine benzemesi oy geçişlerini kolaylaştırıyor. Böylece yerel seçimlerde “kemik oyların” partilerden uzaklaşması kolay oluyor. Ve: