Türkiye-Çekoslovakya diplomatik ilişkisinin yüzüncü yılında: Elimizdeki yetki ve kudretin yeniden tasarımı

Türkiye-Çekoslovakya arasında kurulan diplomatik ilişkinin yüzüncü yılında Prag’da “Çek-Türk İşbirliği Parkı” açıldı. 6 Haziran’da düzenlenen törene Çek...

Türkiye-Çekoslovakya arasında kurulan diplomatik ilişkinin yüzüncü yılında Prag’da “Çek-Türk İşbirliği Parkı” açıldı. 6 Haziran’da düzenlenen törene Çek Cumhuriyeti’nde görevli 30’u büyükelçi düzeyinde 52 ülke temsilcisi katıldı. Türkiye’den ve çevre ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın da katılımıyla açılış töreni bir kutlamaya dönüştü.

Prag-6 belediyesi sınırları içindeki Ankarska (Ankara) Caddesi boyunca bir buçuk kilometre uzunluğundaki bu parka adını vermek pey öyle kolay olmamış. Çek Cumhuriyeti Büyükelçimiz Dr. Egemen Bağış, eşi Beyhan Bağış, diplomatlarımız, katkıda bulunan iş insanlarımız ve Prag-6 Belediye Başkanı Yakup Starek, törende ipi göğüsleyen atletler gibiydiler.

Sonuçta “AB” topraklarındasınız ve bildiğiniz gibi dünyada taşların yerinden oynadığı bir sürecin sancılarını en çok hisseden, bağımsızlığına, birliğine ve bütünlüğüne çok düşkün bir ülkesiniz.

O zaman basit bir park adı olmaktan çıkıyor olay.

Devreye PKK’sından, FETÖ’süne, sahte sol terör örgütlerine, Ermeni lobisine kadar bütün araçlar giriyor, harekete geçiriliyor. Birçok devrimin kıymetini bilen ülkede heykelleri bulunan, dünya tarihinde adı yazılan bir devrimin lideri Atatürk bile, özellikle böyle bir dönemde tartışma konusu oluyor. Aslında belki de adına ve fikrine ve de zikrine böylesi yakışıyor. Hâlâ emperyalizme korku salıyoruz. Atatürk’ün dediği gibi “yalnız kendimiz için mücadele ediyor olsak çok daha kısa sürer ve kolay olur” işlerimiz, ama bir parka ad koyarken bile telaşa veriyoruz emperyalistleri, çünkü “bu coğrafya için” mücadele ediyoruz. “Atatürk” de bir ad ve kişi değil, bir kavram ve baskın bir “tarz-ı siyaset” diyelim bu kente yakışan bir Türkçeyle.

Prag’da kent merkezi neredeyse bir taşı bile yerinden oynamadan Ortaçağ’dan bu yana olduğu gibi kalmış. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun mimariye de yansıyan “ey paryalarım ben çok büyüğüm, sen minnacıksın, onun için bana itaat etmek zorundasın” diye insana ta gökyüzünden bakan Ortaçağın o bütün ihtişamı hâlâ yaşıyor sanki. Kaldırımlar, parke taşlar, büyük kapılar, büyük sanatsal emek barındıran süslü binalar, oymalar, kakmalar, heykeller, heykeller… Sokaklar açık hava müzesi gibi… Hepsinin, her köşe başının bir öyküsü var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Okullar açılıyor, şu gerçeği cesaretle saptayalım: Hepimizin çocuğu uyuşturucu belasına hedef 08 Eylül 2024 | 14 Okunma Kendimi ihbar ediyorum: Madem öyle beni de tutuklayın 05 Eylül 2024 | 2.600 Okunma Düşmanlarla ittifak yenilgi getirir 01 Eylül 2024 | 58 Okunma Gülümseyedurun 29 Ağustos 2024 | 69 Okunma Çanakkale’de doğan güneşi gördük 25 Ağustos 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar