Ahiret ücreti ne kadar yüksektir
İbrahim Bey: “Ayetlerimi az bir menfaat karşılığında satmayın” ayetini nasıl anlamalıyız? Az menfaati veya çok menfaati nasıl anlamalıyız?”KUR’ÂN’A BAHA...
İbrahim Bey: “Ayetlerimi az bir menfaat karşılığında satmayın” ayetini nasıl anlamalıyız? Az menfaati veya çok menfaati nasıl anlamalıyız?”
KUR’ÂN’A BAHA BİÇİLMEZ!
“Ayetlerimi az bir bedel karşılığında satmayın” mânâsını işleyen birçok ayet vardır.1 Bu ayetler, Kur’ân’ın az veya çok hiçbir bedel ile ölçülemeyeceğini, Kur’ân’a dünyevî bir baha biçilemeyeceğini, Kur’ân’ın kıymetine hiçbir dünyevî değerin yetişemeyeceğini ifade ediyor.
Bu Kur’ân’ın hakkıdır. Çünkü Kur’ân Allah’ın kelamıdır. Bediüzzaman’ın ifadesiyle, Kur’ân ism-i azamdan ve her ismin azamlık mertebesinden gelmiştir.2 Allah’ın zatı, kudreti ve sair sıfatları beşerden ne kadar yüksekse, Allah’ın kelâmı da beşer kelâmından o kadar yüksektir ve baha biçilmez derecededir.
“Az bir bedel ile satmayın” emrinden “çok bedele satabilirsiniz” gibi bir mânâ anlaşılmaz. Kur’ân’a uyun, emrine itaat edin; ama Kur’ân’ı bir menfaat aracı yapmayın gibi bir nehiy anlamak gerekir.
Dünyada beşer olarak Kur’ân’a ne kadar baha biçerseniz biçin, o baha Kur’ân’ın damen-i muallasından çok aşağıda olacaktır. Beşerin ona bedel biçmesine imkân yoktur.