Bediüzzaman’ın Avrupa tahlili
Ali Karakaş: “Mektubat 729’da geçen şu cümleyi açıklar mısınız: ‘Yirmi hükümetin en küçüğünün itirazına karşı dayanamadığınız halde, nasıl yirmi...
Ali Karakaş: “Mektubat 729’da geçen şu cümleyi açıklar mısınız: ‘Yirmi hükümetin en küçüğünün itirazına karşı dayanamadığınız halde, nasıl yirmi hükümetin birden itirazını hiçe sayar gibi hürriyet-i vicdaniyeyi cebrî bir surette bozmaya çalışıyorsunuz?”Yirmi hükümet ve yirmi hükümetin en küçüğü hangi hükümetlerdir?”
İki Pencereli Avrupa
Yirmi hükümetten maksadın Avrupa ülkeleri olduğu anlaşılıyor. Bediüzzaman Hazretleri Avrupa’ya tek pencereden bakmıyor. İki pencereden bakıyor ve Avrupa’yı ikiye ayırıyor:
1-İsevîlik din-i hakikîsinden aldığı feyizle hayat-ı içtimaiye-i beşeriyeye nâfi san’atları ve adalet ve hakkaniyete hizmet eden fünunları takip eden Avrupa.
2-Felsefe-i tabiiyenin zulmetiyle, medeniyetin seyyiatını mehâsin zannederek beşeri sefahate ve dalâlete sevk eden bozulmuş ikinci Avrupa.1
Avrupa’ya bu iki pencereden bakmazsak Avrupa’yı okuyamayız. İki Avrupa’dan birincisi hak, hukuk, hürriyet ve adalet esaslarıyla kurulan Avrupa Birliği’nin mimarı. İkincisi zulmetin, sefahetin, dalaletin, entrikaların, İslam âlemi aleyhinde dönen dolapların teşvikçisi veya mimarı.
Birinci Avrupa hayrı, vicdanı ve Hazret-i İsa’nın din-i hakikisini temsil ediyor.
İkinci Avrupa şerri, nefs-i emareyi, şeytaneti ve deccalı temsil ediyor.