Günahın şahitleri günahı ne zaman unuturlar?
Selim Bey: “Makbul bir tövbede olması gereken özellikler nelerdir?”GÜNAHI GÜNAH BİLMEK Allah’ın lütfuyla makbul bir tövbe, günahın şahitlerine günahı unutturur. Makbul bir tövbede ciddiyet ve samimiyet...
Selim Bey: “Makbul bir tövbede olması gereken özellikler nelerdir?”
GÜNAHI GÜNAH BİLMEK
Allah’ın lütfuyla makbul bir tövbe, günahın şahitlerine günahı unutturur. Makbul bir tövbede ciddiyet ve samimiyet vardır. Halis ve safi olarak, hulûs-u kalp ile, sırf günahların bağışlanmasını dileyerek, sırf Allah rızası için yapılan tevbeyi Kur’ân Tevbe-i Nasuh olarak zikreder ve makbul tövbe sayar.
Nasûh, “nush ve nasîhat” kökünden mübalâğa siygasıdır. Günahı günah bilmek, üzerinde ileri geri cerbeze yapmaktan sakınmak, sırf Allah korkusuyla günahtan ve haramdan pişmanlık duymak, bir daha günahlara dönmemek üzere günahların şerrinden Allah’a sığınmak ve tevbe etmek demektir.
Günah olan şeyi başka bir gaye için bırakmak ve başka bir sebeple pişman olmak tevbe-i nasûh olmaz. Meselâ içkiyi sağlığa zararlı olduğu için veya doktor yasakladığı için terk etmek veya bundan dolayı içtiğine pişman olmak tevbe-i nasûh olmaz.
Günah olan bir şeyi menfaatli olsa dahi, Allah haram kıldı diye terk etmek ise tevbe-i nasûh sayılır.
Kur’ân’da şöyle buyurulur: