İtikâf günlerindeyiz
Ali Bey: “İtikâfa nasıl girilir? Sadece camilerde mi girilir? Nelere dikkat edilir?”İtikâf Nedir? İtikâf, ibadet için ezan okunan ve kamet getirilen bir mescitte, bir camide veya ibadet yapılan bir mabette itikâf niyeti ile ikamet...
Ali Bey: “İtikâfa nasıl girilir? Sadece camilerde mi girilir? Nelere dikkat edilir?”
İtikâf Nedir?
İtikâf, ibadet için ezan okunan ve kamet getirilen bir mescitte, bir camide veya ibadet yapılan bir mabette itikâf niyeti ile ikamet etmekten ibarettir. Bu esnada tövbe istiğfar edilir, Kur’ân okunur, duâ edilir, tesbih çekilir, dinî kitaplar okunur, ilim müzakeresi yapılır.
Kadınlar evlerinin bir odasında itikâfa girebilirler.
Zamanı, içinde bulunduğumuz Ramazan ayının son on günüdür.
Ramazanın son on günü içerisinde itikâfın sünnet-i müekkede olmasının hikmeti, Kadir Gecesi’ni ihya etmektir. Çünkü Kur’ân’ın beyan buyurduğu gibi, bin aydan daha hayırlı1 olması hasebiyle Kadir Gecesi, gecelerin en faziletlisidir. İtikâfın bu geceye rastlamasının feyiz ve sevabı hadsiz ve hesapsızdır.
İtikâfın Şart ve Rükünleri
İtikâfın şart ve rükünleri şunlardır:
1- Niyet yapılmalıdır.
2- Gündüzü oruçlu olmalıdır.
3- İtikâf bir mescitte veya mescit hükmünde bir mabette yapılmalıdır.
4- İtikâfa niyet eden Müslüman olmalı ve dinî emirler hususunda mükellef bulunmalıdır.
İtikâfın En Kısa Süresi
Hanefîlerden İmam Ebû Yusuf’a ve Malikîlere göre itikâfın en az süresi “bir gün”dür. İmam Muhammed ile Hanbelîlere göre itikâfın en az süresi, kişiye bağlı olarak “bir andır”. Şafiîlere göre ise itikâfın en az süresi “Sübhânallah” diyebilecek kadar bir zamandan biraz fazla olmalıdır.