Menderes’in Vatan Cephesi çağrısı
GÜNÜN TARİHİ: 12 Ekim 1958Kimilerinin hâlâ tuhaf, hatta kabul edilemez bir teşebbüs olarak gördüğü bu “Vatan Cephesi” çıkışının bazı mücbir sebepleri vardı. Bir...
GÜNÜN TARİHİ: 12 Ekim 1958
Kimilerinin hâlâ tuhaf, hatta kabul edilemez bir teşebbüs olarak gördüğü bu “Vatan Cephesi” çıkışının bazı mücbir sebepleri vardı. Bir kısmını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün.
Irak’ta ihtilâl
14 Temmuz 1958'de Irak'ta bir askerî darbe yapıldı.
Bu tarihe kadar Irak’ı yöneten, Hâşimî kökenli Kral II. Faysal ve maiyetinde bulunanların (Amcası Prens Abdülillah, Başbakan Nuri Said, vd.) hemen tamamı feci şekilde katledildi.
Daha düşük şiddette olmakla beraber, benzer mahiyetteki sancılanmalar İran ve Pakistan’da da zuhûr etti.
Bu kardeş ülkelerde yaşanan kanlı çalkantıların ortak bir mesajı vardı: Bağdat Paktı’na (1955) imza koyanlara sırayla ceza kesiliyor. Bu pakta ev sahipliği yapan Bağdat yönetimi ise, daha ağır şekilde cezalandırılıyor!
* * *
Evet, Bağdat Paktı’nın ev sahipliğini Kral Faysal yapmış olmakla beraber, bu birliğin öncülüğünü yapan Türkiye (Demokrat Parti) Hükümeti idi.
Dolayısıyla, hükûmetleri cezalandırma sırasının Türkiye’ye geleceğini hisseden Başbakan Menderes, içinde cuntacıları barındıran askerî cenâha tam güvenemediği için, sivil vatandaşlardan müteşekkil, geniş ve dirayetli bir “Vatan Cephesi”nin teşkil edilmesini isteyerek, dahil olmaları için vatandaşları teşvik etti.