Seyyid ve şerif kavramları üzerine
Bahri Bey: “Seyyid ve Şerif ne demektir? Peygamber Efendimizin (asm) nesilinden gelen mübarek insanlara neden bu adlar verilmiştir?” SEYYİD VE ŞERİF NE DEMEK? Efendi, bey, beyefendi, reis manalarına gelen Seyyid, Resulullah Efendimiz’in (asm)...
Bahri Bey: “Seyyid ve Şerif ne demektir? Peygamber Efendimizin (asm) nesilinden gelen mübarek insanlara neden bu adlar verilmiştir?”
SEYYİD VE ŞERİF NE DEMEK?
Efendi, bey, beyefendi, reis manalarına gelen Seyyid, Resulullah Efendimiz’in (asm) Hazret-i Hüseyin’den gelen nesl-i pakine verilen unvandır. Hanımlar için “Seyyide” unvanı kullanılır. Seyyid mefhumunun Farsça karşılığı ise “Mirza”dır.
Şerefli, şanlı, şanı yüce manalarına gelen Şerif ise, Resulullah Efendimiz’in (asm) Hazret-i Hasan’dan gelen nesl-i pakine verilen unvandır.
Seyyid ve şerif kelimeleri için sadece örfte böyle bir ayırım yapılmış olmakla beraber, sonuçta her iki kavram da Hazret-i Peygamber’in (asm) pak neslini ifade etmiştir. Hatta önceleri her iki nesle seyyid denmiş, sonraları bunlardan Hazret-i Hasan’ın nesline şerif denmiştir. Şimdilerde ise her iki pak nesle de seyyid denmektedir.
Seyyid kelimesi bizzat Resulullah Efendimiz’in (asm) özelde pak nesline, genelde ise şerefli ve değerli şeylere verdiği bir unvandır. Meselâ Resul-ü Ekrem Efendimiz (asm), bir gün minberde bulunduğu bir sırada yanındaki Hasan’ı (ra) işaret ederek, “Bu oğlum seyyiddir. Umulur ki Allah onun vasıtasıyla iki Müslüman fırkanın barışmasını sağlar”1 demişi; bir başka gün de: “Hasan ve Hüseyin cennet ehlinin gençlerinin iki seyyididirler”2 buyurmuştur.