154’ler listesi

Bu sütünde defalarca yazdım, fikirlerin siyasi disiplin, hele de emir-komuta altına alınması, o fikirleri boğuyor. Yüksek prensiplerden, ilmi araştırmalardan, felsefi düşüncelerden oluşması gereken fikirler emir-komuta...

Bu sütünde defalarca yazdım, fikirlerin siyasi disiplin, hele de emir-komuta altına alınması, o fikirleri boğuyor. Yüksek prensiplerden, ilmi araştırmalardan, felsefi düşüncelerden oluşması gereken fikirler emir-komuta altına girince, günlük siyasi güç kavgalarının basit aleti durumuna düşüyor.

İsterseniz internetten benim “Particilik fikirleri boğuyor” yahut, “Partiler kendi fikirlerini boğuyor” veya “Mahallenin istibdadı” başlıklı yazılarıma bakabilirsiniz.

Daima savunduğum temel prensip şudur: “Her akımda bağımsız ve eleştirel aydınlar olmalı.

Çeyrek asır önce yayımlanan “Hayat Yolunda” adlı kitabımda da “fikirlerin kalitesi renginden önemlidir” diye yazmıştım.

Milliyetçi düşüncenin büyük beyinlerinden merhum Prof. Erol Güngör, parti disiplini altına giren meslektaşlarını eleştirmiş, “tenkitçi tavrı kaybeden bir aydın artık ruhları karartmaktan başka işe yaramaz” diye yazmıştı. (Sosyal Meseleler ve Aydınlar, Ötüken Yay. s. 374)

Şimdi yüksek fikir hayatının bu prensiplerini önceki gün çıkan bir habere...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sisi ‘Atatürk’ dedi 08 Eylül 2024 | 73 Okunma Bu defa oylar Sisi’ye! 06 Eylül 2024 | 1.600 Okunma Yeni anayasa? 04 Eylül 2024 | 778 Okunma Mustafa Kemal ve asker 03 Eylül 2024 | 2.655 Okunma ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ 01 Eylül 2024 | 640 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar