Çağı okumak
RUSYA ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşmesi memnuniyet vericidir. Hatta keşke uçak krizi daha erken bitirilseydi. Neticede Erdoğan da Putin de “pragmatik” davrandılar, kriz döneminin meydan okuma üslubunu terk ederek iki...
RUSYA ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşmesi memnuniyet vericidir.
Hatta keşke uçak krizi daha erken bitirilseydi. Neticede Erdoğan da Putin de “pragmatik” davrandılar, kriz döneminin meydan okuma üslubunu terk ederek iki ülke arasında yeniden bir işbirliği dönemini açtılar.
Çağımızı okumak açısından tipik bir derstir Türk-Rus ilişkileri.
RUSYA VE KATAR
Rusya şüphesiz bir dev. Toplam milli geliri enerji sayesinde 1 trilyon doları aşan tek komşumuz. ABD’den sonra dünyanın ikinci askeri gücü... Putin iktisadi krize rağmen 2015 yılında askeri modernizasyon ve silahlanmaya 81 milyar dolar yatırdı; 2020 yılına kadar 500 milyar doları bulacak!
Putin bu askeri gücü son olarak Ukrayna, Kırım ve Suriye’de kullandı.Böylesi bir askeri gücün Rus siyasetini ileride nasıl etkileyeceği ayrı bir konu. Bu dev Rusya’nın “emperyal” lideri Putin, geçtiğimiz ocak ayında Katar Emiri Temim bin Hamad’ı davet ederek Moskova’da ağırladı.
Öyle bir çağdayız ki, dev bir ülke petrol zengini bir şeyhlikle siyasi ve iktisadi ilişkilerini geliştirme ihtiyacını duyuyor.
Türk-Rus ilişkilerinin yeniden iyileşmesini de bu açıdan okumak gerekir.
SANAYİ TABLOSU
Dev Rusya’nın dünyaya ihraç ettiği ürünlerin en başında gelen üç kalem şöyle:
Enerji 346 milyar dolar.
Demir çelik 20 milyar dolar.
Değerli taş ve mücevher 11 milyar dolar.
Rusya’nın ithal ettiği ürünlerde en başta gelen üç kalem ise şöyle:
Makine 52 milyar dolar.
Elektrikli alet ve cihaz 33 milyar dolar.