HDP nereye?
TÜRKİYE'de çözülmesi en zor sorun yüz yıllık Kürt meselesidir.Kürt siyasi hareketinin ayrılıkçı milliyetçi bir hareket olduğu bellidir. Dil konusunda ‘ulusal’ taleplerle yetinmeyen, ayrı bayrak...
TÜRKİYE'de çözülmesi en zor sorun yüz yıllık Kürt meselesidir.
Kürt siyasi hareketinin ayrılıkçı milliyetçi bir hareket olduğu bellidir. Dil konusunda ‘ulusal’ taleplerle yetinmeyen, ayrı bayrak, ayrı coğrafya ve ayrı egemenlik talepleri ve kitle tabanı olan silahlı bir hareket.
HDP çözüm için bir şans olabilecekken maalesef çözümsüzlüğün bir unsuru oldu.
BALKANLAR GİBİ
Bugünkü Ortadoğu 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarındaki Makedonya’ya, Balkanlar’a benziyor: Geleneksel aidiyetler ayrılıkçı milliyetçilik yönünde politize olmuş ve silahlanmıştı.
Yüzyıllık gecikmeyle bugün de Ortadoğu’da böyle.
Stefanos Yerasimos’un “Milliyetler ve Sınırlar” kitabına bakmak, bu benzerliği görmek için yeterlidir. (İletişim Yayınları)
Bu tablo, nasıl fevkalade zor bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösterir; otuz yıldır hiçbir iktidar çözemedi nitekim.
Silahlı mücadeleyle terör baskı altına alınabilir, bu gereklidir de... Fakat sorun çözülmüş olmaz.
TÜRKİYE FARKI
Bu benzerlikler yanında şansımız olan önemli farklar da vardır:
-Balkanlar’da ayrılıkçı hareketlerde kilisenin rolü çok büyüktü. Din farklarına dayalı klasik Osmanlı sistemi de 19. asırdaki ayrılıkçı akımlar için müsait bir zemindi.
-Türkiye’de ise Müslümanlık birleştirici bir faktördür. Modern “eşit vatandaşlık” ilkesi de Türklerle Kürtlerin entegrasyonunu Balkanlar’da hayal edilemeyecek kadar geliştirdi.
İşte, muhafazakâr Kürtler de Cumhuriyet’te gelişen Kürt burjuvazisi de genelde PKK ve HDP’ye karşıdır.
-19. yüzyıl Balkanlar’ında hayal edilemeyen çok önemli bir faktör daha vardır: Demokrasi... Demokratik metotlar benimsenirse bu sorun Balkanlar gibi kan gölüne dönmeden barışçı yöntemlerle bir çözüm yoluna konulabilir.