Milli irade
MİLLİ irade kavramı bizde hem kutsallaştırılan hem yanlış anlayışlarla maalesef çarpıtılan bir kavram. Yanlışların en önemlisi, "milli irade" ile Meclis çoğunluğunu aynı...
MİLLİ irade kavramı bizde hem kutsallaştırılan hem yanlış anlayışlarla maalesef çarpıtılan bir kavram.
Yanlışların en önemlisi, "milli irade" ile Meclis çoğunluğunu aynı sanmaktır. AYM'nin dershanelerle ilgili kararı üzerine AKP milletvekili Aydın Ünal'ın şu sözlerine bir bakın:
"Darbe ürünü Anayasa Mahkemesi bir kez daha siyasi karar vererek TBMM'yi, siyaseti ve milleti yok saydı. Dershane kararı millete darbedir."
Eminim Ünal Fransız ihtilalinde Jakobenlerin de "millet, siyaset, milli irade" kavramlarına aynen bu anlamı verdiklerini bilmiyordur.
MECLİS VE HUKUK
Fakat bilmemek, sorunu küçültmüyor. "Milli irade" kavramını Meclis çoğunluğuna indirgemek büyük siyasi sorunlara, gerilimlere yol açıyor.
Bu anlayışın yaygın olduğu da bir gerçektir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Milli Eğitim Şûrası'ndaki konuşmasında şunları söylemişti:
"Egemenlik Anayasa Mahkemesi'nin de değildir. Egemenlik milletindir. Hiç kimse, hiçbir kurum kendisini milletin üzerinde, milletin Meclis'inin üzerinde özellikle de siyaset kurumunun üzerinde görmemelidir." (2 Aralık 2014)
Fakat hukuk siyasetten üstündür... Yasama alanında en üstün güç evet Meclis'tir, fakat hukuka uygunluk söz konusu olduğunda Anayasa Mahkemesi Meclis'in Anayasa'ya aykırı kanunlarını iptal eder...
Öyleyse "milli irade" ne demek?