Tarih kavgası

TARİKAT şeyhlerinden geçtik, siyasi lider ve fikri üstatlarımıza bile sorgusuz sualsiz hayranlık... Karşı tarafa öfkeli düşmanlık. Bizde siyaset ve fikir tartışmalarının ortaya çıktığı...

TARİKAT şeyhlerinden geçtik, siyasi lider ve fikri üstatlarımıza bile sorgusuz sualsiz hayranlık... Karşı tarafa öfkeli düşmanlık.

Bizde siyaset ve fikir tartışmalarının ortaya çıktığı 19. yüzyıldan beri böyle.

Abdülhamid’e muhaliflerinin “Kızıl Sultan” demesi, Cumhuriyet döneminde “Ulu Önder”e karşı muhafazakârların “Ulu Hakan” versiyonu...

Lozan için “Zafer mi, hezimet mi?” kutuplaşması da böyle.

Star’da Resul Tosun’da okudum, İslamcı gençler, sempozyumda Abdülhamid’in Batı müziğini sevdiğini öğrenince “‘Biz onu dindar biliyorduk, oysa Batı müziği hayranıymış” diye itiraz etmişler!

Dindar insan niye Batı müziğini sevmesin?!

Daha önemlisi, sağıyla, soluyla zihnimiz önyargılar, semboller, kült ve idoller tarafından nasıl işgal edilmiş görüyor musunuz?

TARİHİ ALET ETMEK

İttihatçılara göre Abdülhamid “Moskof’tan alçak”tı, çünkü Hz. Peygamber’in bazı hadislerini nakleden kitaplarını toplatıp yaktırmıştı!

Olay doğrudur. Arap milliyetçileri “Hilafet Kureyş kabilesinindir” şeklinde uydurma hadislerle ve İngiliz desteğiyle propaganda yapıyorlardı, Abdülhamid bu kitapları yaktırmıştı. İttihatçılar olayı bağlamından koparıp siyasi propaganda için kullanmışlardı.

Abdülhamid aleyhine Tunalı Hilmi’nin broşürü meşhurdur; oradan aktarıyorum:

“Yunanlı’ya kim verdi anlı şanlı Girid’i

Sorarlarsa arkadaş, göster Abdülhamid’i.”

Dün okudum, Lozan’a giderken Mısır ve Sudan bizimmiş, Lozan’da kaybetmişiz!

Tunalı Hilmi’nin yazdıklarıyla, Mısır’ı Lozan’da kaybettiğimizin yazılması, aynı tavrın iki versiyonudur: Siyaseten karşı olduğumuz kişileri kötülemek için “tarih”in kullanılması, hatta tahrifi...

GİRİT VE MUSUL?

Abdülhamid 1898’de kaybettiğimiz Girit için savaşa mı girseydi?!

Dünya Savaşı’nın tarafları oluşmaya başlamış, İngiltere, Rusya, Fransa ve Yunanistan aynı safta yer almıştı! Subay maaşlarını zor ödeyen Osmanlı onlarla mı savaşacaktı?!

Yahut İsmet Paşa, bırakın Mısır’ı, Lozan’da Musul için masayı devirmeli, savaşa mı girmeliydi? Musul’daki İngiliz savaş uçaklarına karşı tüfek ve süngüyle!
Muhalif Rauf Bey ve Kazım Karabekir de bunun imkânsızlığını anlatmışlardır.

Girit ve Musul savaşlarına girmek çılgınlık olurdu, girmemek akıllılık olmuştur.

Hem ne Mısır’ı ne Sudan’ı... Lozan’a giderken İstanbul ve Çanakkale ile çevresi İngiliz ve Fransız işgali altındaydı! İstanbul ve Çanakkale Lozan’da kurtarıldı.

Büyük Taarruz’dan önce işgale uğramamış topraklarımızın yüzölçümü 350.000 kilometrekare idi!...

Görüyor musunuz, tarihe kült ve idoller, siyasi hayranlık ve düşmanlıklar açısından bakmak zihnimizi nasıl daraltıyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşasın evrensel hukuk 22 Kasım 2024 | 539 Okunma Türkiye ve Hamas 20 Kasım 2024 | 1.245 Okunma Atatürk ve Ak Parti 19 Kasım 2024 | 1.570 Okunma Adalet Bakanı ne diyor? 17 Kasım 2024 | 816 Okunma Yeni tehlike Trump 15 Kasım 2024 | 1.412 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar