Terör ve diplomasi

TÜRKİYE dış politikada yalnızlık duygusunu bir türlü atamadı. İşte, diplomasi dünyasında bir hayli sorunumuz var. Son örnek, Almanya ile olan sorunların gerilime, oradan krize doğru tırmanmakta...

TÜRKİYE dış politikada yalnızlık duygusunu bir türlü atamadı. İşte, diplomasi dünyasında bir hayli sorunumuz var. Son örnek, Almanya ile olan sorunların gerilime, oradan krize doğru tırmanmakta olmasıdır.

Kadir Has Üniversitesi her yıl “Türk Dış Politikası Kamuoyu Araştırması” yapıyor. Rektör Prof. Mustafa Aydın bu yılki araştırma hakkında dün bir grup gazeteciye bilgi verdi.

“Yalnızlık” psikolojisi bu araştırmada da ortaya çıkıyor.

“Türkiye dış politikada hangi ülke ya da ülkelerle birlikte hareket etmeli”sorusuna yüzde 59 oranında “Azerbaycan” cevabı veriliyor. Doğru, ben de aynı cevabı verirdim. Fakat başka?..

YALNIZLIK ALGISI

Yüzde 37 oranında “Türk Cumhuriyetleri”, yüzde 22 oranında “İslam ülkeleri”deniyor. Bu kavramların duygusal olduğu, böyle siyasi blokların bulunmadığı ve olsa bile yeterli olmayacağı açıktır.

Katar krizi de gösterdi bunu.

Yalnızlık algısı şu bulguda da netleşiyor: “Birlikte hareket edebiliriz” diye görülen hiçbir ülke yüzde 7’yi geçmiyor.

2013 yılında AB ülkeleri yüzde 10 oranında “birlikte hareket edebiliriz” diye görülürken, 2017’de bu oran yüzde 4’e düşmüş. Amerika’yla ilgili oran yüzde 14’ten yüzde 2.5’e inmiş.

Resmi ağızlardan da “dostumuz yok” diye defalarca ifade edildiği için bu tablo şaşırtıcı değil.

Çeşitli ülkelerin dostça olmayan tavırları yüzünden onlarla ilişkilerimizin bozulduğuna dair bir yığın gerekçe sayabiliriz. Fakat bu, sorunları çözmez, asıl nasıl davranmamız gerektiğine bakmalıyız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşasın evrensel hukuk 22 Kasım 2024 | 537 Okunma Türkiye ve Hamas 20 Kasım 2024 | 1.245 Okunma Atatürk ve Ak Parti 19 Kasım 2024 | 1.570 Okunma Adalet Bakanı ne diyor? 17 Kasım 2024 | 816 Okunma Yeni tehlike Trump 15 Kasım 2024 | 1.412 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar