Uzlaşmak?
ESKİ Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile ilgili bir anekdot dinledim, size de anlatayım. Sayın Akdağ memleketi Erzurum'da seçim çalışmaları yapıyor, bir muhtar diyor ki: "Sayın Bakanım halk bu seçimde...
ESKİ Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile ilgili bir anekdot dinledim, size de anlatayım. Sayın Akdağ memleketi Erzurum'da seçim çalışmaları yapıyor, bir muhtar diyor ki:
"Sayın Bakanım halk bu seçimde iktidarın kulağını çekecek!"
Akdağ'ın cevabı şöyle olmuş:
"İyi de çekeceğim derken kulağı koparırsanız elinizde kalır sonra!"
Evet, böyle de oldu. İktidar gerçekten kulağının çekilmesini hak eden yanlışlar yapmıştı; kibirli, otoriter tavırlar, siyasi ayrımcılık... Halk iktidarın kulağını çekti kopardı.
Ortada iktidar yok, Türkiye koalisyon arayışında.
TARAFSIZ CUMHURBAŞKANI
Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının neden partiler üstü, hakem ve saygın bir konumda bulunmasının gerekli olduğunu bir kere daha yaşayarak öğreneceğiz. Partiler bu kadar kavgacı olmasaydı, cumhurbaşkanı kavgaya girmeyip partiler üstü kalsaydı, bugün yeni bir hükümetin kurulması için daha iyimser olabilirdik.
Parlamenter sistemde uzlaşma kültürü ve cumhurbaşkanının partiler arasında tarafsız olması neden önemli, görüyor musunuz?
Bugün, seçimlerde muhalefet partilerine karşı savaş yürütmüş bir cumhurbaşkanımız var.
Öyle bir noktadayız ki, Cumhurbaşkanı muhalefetle kavgalıdır. Bütün muhalefet partileri "Cumhurbaşkanı'nın parlamenter sistem sınırlarına çekilmesini" şart koşuyor. Sistemin gereği de budur.
İKİ SEÇENEK
Sayın Erdoğan'ın seçim akşamı yaptığı açıklama tam parlamenter sistem cumhurbaşkanına yakışan bir açıklamaydı. "Gönlünde yatan aslan"a değil "bütün partiler"e sesleniyordu. Sayın Erdoğan'ın önünde iki davranış türü vardır:
-Ya kendisinin siyasi tutumu yüzünden Türkiye'nin koalisyon kuramaması, ülkenin hükümetsiz kalması gibi ağır bir sorumluluk altına girecek...