“Fedakârca” çalışmışlar...
Avram Benaroyas, Yunanistan'da yayınlanan Laiki Foni (Halkın Sesi) gazetesinde çıkan 1 Ağustos 1948 tarihli yazısında şöyle diyordu: “1937 yılı ortalarında adını açıklayamayacağım bir doktor...
Avram Benaroyas, Yunanistan'da yayınlanan Laiki Foni (Halkın Sesi) gazetesinde çıkan 1 Ağustos 1948 tarihli yazısında şöyle diyordu: “1937 yılı ortalarında adını açıklayamayacağım bir doktor, bazı şöhretlere dayanarak Atatürk'ün sağlığına ilk darbeyi indirdi. Uyguladığı tedavi yöntemiyle öncelikle sinir organlarını zaafa düşürdü…”
Benaroyas, Varnalı bir Yahudi idi. Farmasondu…
Yunanlı gazeteci Apostolos Grazos ise “Halk Cephesi” gazetesinde 1-5 Eylül 1949 tarihlerinde yazdığı dizi yazıda, Atatürk'ün sağlığını düzeltmek yerine tümden bozacak bir tedavi metodunu uygulamak bahsinde “Samuel Abravaya Marmaralı ile Noel Fissenger adlı iki doktorun fedakârca çalıştıklarından” dem vuruyordu!
***
Profesör Noel Fissenger, Atatürk'ün hastalığı esnasında Paris'ten iki kez Türkiye'ye getirilmişti. Berlin'den Prof. Von Bergmann, Viyana'dan da Prof. Eppinger “tedavi” sürecine dâhil edilmişti!
O süreçteki başlıca doktorlar; Akil Muhtar Özden, Süreyya Hidayet, Asım Arar, Mim Kemal Öke, Kamil Berk, Neşet Ömer İrdelp, Nihat Reşat Belger ve Samuel Abravaya Marmaralı'dır.
Marmaralı, Atatürk'ün azınlıklar için ayırdığı kontenjandan iki dönem Niğde vekilliği yapmış Yahudi asıllı bir siyasetçiydi.