Sıradaki yaman sual: Sarı Kovboy’u vururlar mı?

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracGeçtiğimiz hafta sonu, ülkemiz son derece önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. İslam Alimleri Vakfı’nın, Üsküplü Yahya Kemal’den ilhamla...

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/trac

Geçtiğimiz hafta sonu, ülkemiz son derece önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. İslam Alimleri Vakfı’nın, Üsküplü Yahya Kemal’den ilhamla “Kendi Gök Kubbemiz” serlevhasıyla düzenlediği “Balkan Alimleri Buluşması” Edirne Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, 01-03 Kasım 2024 tarihlerinde Edirne’de gerçekleştirildi.

Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı, ülkemizin farklı bölgelerinden çeşitli ilim adamları ve kanaat önderleri ile Balkanlardan Kuzey Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Sancak, Batı Trakya, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Karadağ ve ayrıca Kırım’dan baş müftü, müftü ve ilim adamları düzeyinde katılım sağlandı.

Program, İslam Alimleri Vakfı’nın başkan yardımcılığını yürüten ve bu toplantının koordinatörü olan Prof. Dr. Mustafa Karataş Hoca’nın, veciz bir açılış konuşması ile başladı. Hoca, konuşmasında şu hususları vurguladı: 1. İslam Alimleri Vakfı’nın ana gayesi, ulemâ arasında kardeşlik ve birlik ruhunu tesis etmeye çalışarak, İslâm dünyasının birlik ve beraberliğine katkı sunmaktır. 2. İslam Alimleri Vakfı’nın yapmış olduğu Balkan ziyaretlerinde, Balkan ulemâsı Türkiye’den giden âlimlere şöyle dediler: “Siz öksürürseniz, biz hasta oluruz. Siz güçlüyseniz, biz güçlüyüz.” 3. Alimler, her ilmî meseleyi halkın huzurunda tartışmamalı, ihtilafları halka indirmemelidir. Zira bu durum, halkın kafasının karışmasına neden olmaktadır.

Üç ana oturumdan oluşan toplantıda, gönül coğrafyamızın birbirini tamamlayan unsurları olan Anadolu ve Balkanların kardeşliği güçlü bir şekilde vurgulandı. Dün olduğu gibi bugün de, gönül köprülerimizin gücünün ve etkinliğinin artarak devam ettiği ve yarın da devam edeceği noktasında fikir birliği oluştu. Elbette ki, bu tür toplantılardan hemen somut sonuçlar beklememek gerekir. Bu kadar âlimin bir araya gelip iki gün boyunca sorunları masaya yatırmaları, çeşitli istişareler yapmaları, hatta aynı masada yemek yiyip birbirleriyle tanışmaları bile başlı başına önemli bir kazanımdır. İslam Alimleri Vakfı’nın, böyle bir toplantıyı organize etmesi, vakfın potansiyel gücünü göstermesi bakımından umut verici olmuştur. Ümmetin birliğinin, ulemânın birliğinden geçeceği gerçeğinden hareketle, İslam Alimleri Vakfı’nın bu husustaki gayretlerine destek vermek, bu konuda duyarlı olan herkesin üzerine düşen bir sorumluluktur.

Toplantının sonuç bildirgesinde yer alan maddelerin bir kısmını sizlerle paylaşmak isterim:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turpun büyüğü heybede! 17 Ocak 2025 | 916 Okunma Pışık Ekrem’e kırmızı kartı kim gösterecek? 15 Ocak 2025 | 819 Okunma ‘Men dakka dukka’ yahut ‘etme bulma dünyası’ 14 Ocak 2025 | 1.288 Okunma “Üç buçuk atmaya” başladılar… 10 Ocak 2025 | 1.921 Okunma Korkunun ecele faydası yok 08 Ocak 2025 | 444 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar