Devlet ithal kıyma ve kuşbaşı satarak enflasyonu düşürmeye çalışırken hayvancılığı öldürüyor
Bugüne kadar görüldü ki, (1) Et ve kesimlik hayvan ithal etmekle et fiyatlarında kalıcı ucuzluk sağlanamıyor. (2) Et ve kesimlik hayvan ithalatı Türkiye’de hayvancılığı öldürüyor. Hayvancılık...
Bugüne kadar görüldü ki, (1) Et ve kesimlik hayvan ithal etmekle et fiyatlarında kalıcı ucuzluk sağlanamıyor. (2) Et ve kesimlik hayvan ithalatı Türkiye’de hayvancılığı öldürüyor. Hayvancılık geriye gidince et fiyatları daha da yükseliyor.
Tarım ve Hayvancılık Bakanı,enflasyonun yükselmesine yol açan et fiyatlarını düşürme arayışında, karkas et ithal edileceğini açıkladı. İthal edilen etler işlenerek ve paketlenerek kuşbaşı ve kıyma olarak,perakende satış yapan mağazalarda doğrudan tüketiciye satılacak. Ülke genelinde Yaklaşık 17 bin satış noktasında kıymanın kilosunun 24 liradan, kuşbaşının kilosunun, 27 liradan satılacağı belirtiliyor. Karkas et ithalatı ilk defa 2010 yılında gündeme geldi
2010 yılından 2017 yılının ilk 6 aylık dönemine kadar 2 milyon 455 bin büyükbaş, 2 milyon 217 bin küçükbaş hayvan ithal ettik. 218 bin 802 ton karkas sığır eti ithal ettik.Kesimlik hayvan ve karkas et ithalatına 5 milyar dolar ödedik.
Sığır varlığımız 2010'da 11. milyon baş idi. 2016 'da 14 milyon başa yükseldi. Sığırların bir bölümü et üretimi bir bölümü ise süt üretimi için. 2016’da kesilen sığır sayısı 4 milyon baş, et üretimi 1 milyon ton. Sığırımız yok değil. Sığır üretimini artırma gücümüz yok değil. Ama sığır üretimi pahalı. Bunun sonucu sığır eti fiyatları yüksek.
Sığır üretimi pahalı çünkü öncelikle Meramız kalmadı.Hayvanları ithal yemle besliyoruz.Bu nedenle döviz fiyatı arttıkça dolaylı olarak etin maliyeti,fiyatı da artıyor.
Sığırların beslenmesi için yeme ihtiyaç var. Ülkede hayvanların otlanacağı mera yok. Doğu Anadolu’da terör sonucu meralar kullanılamaz oldu. Batıdaki meralar toplu konutlara tahsis edildi. 1990‘larda 24 milyar hektar, 2000’in başında 16 milyar hektar olan kullanılabilir çayır, mera alanı 9 – 10 milyar hektara geriledi. Dikkat buyurunuz mera alanı 24 milyar hektardan 9-10 milyar hektara gerilemiş durumda. Mera olmadığı için sığırlarımız dam altında kuru kaba yem ve fabrika yemi ile besleniyor. Hazır yemin girdisi ise dolar. Dolar artınca büyükbaşların beslenme maliyeti de artıyor. Hayvancılıkta öne çıkan ülkelerde hayvanlar meralarda besleniyor. Bu nedenle o ülkelerde büyükbaş fiyatı ucuz.