“Dünya Sosyal Forumu”ndan ses çıkmaz oldu
Davos toplantıları devam ediyor. Davos toplantılarında olan biteni merakla izliyoruz. Ama Davos “Dünya Ekonomik Forumu”na alternatif olarak ortaya çıkan “Dünya Sosyal Forumu”ndan ses çıkmaz oldu.Davos’un...
Davos toplantıları devam ediyor. Davos toplantılarında olan biteni merakla izliyoruz. Ama Davos “Dünya Ekonomik Forumu”na alternatif olarak ortaya çıkan “Dünya Sosyal Forumu”ndan ses çıkmaz oldu.
Davos’un gündemini belirleyenler, toplantıya katılanlar, toplantılardaki konuşmalarıyla dünyaya mesaj verenler, dünyanın en varlıklı ülkelerinin en varlıklı kesimlerinin temsilcileri.
Uğur Gürses, bu yılın Davos gündemini değerlendirirken şunları yazdı: “Dünya Ekonomi Forumu’nun '2018 Küresel Riskler' raporunda yayımlanan algı anketinde, son birkaç yıldır ekonomik büyüme, enflasyon, gelir dağılımı, enerji fiyatları gibi konular, 'olası riskler' bağlamında ilk 5’te yer alamamaya başladı. İlk 5’te 'aşırı iklim olayları', 'doğal afetler', 'siber saldırılar', 'veri hırsızlığı ve sahtekarlığı' ile 'iklim değişikliğine karşı önlemlerin başarısız kalması' var."
Büyüme, gelir dağılımı, enerji fiyatları ve enflasyon gibi konular varlıklı ülkelerin varlıklı kesimlerinin sorunu değil.
Ama bu sorunlar fakir ülkelerin gelişmesini önleyen sorunlar. Fakirler ile varlıklılar arasındaki uçurumu büyülten sorunlar.
Fakir ülkelerin temsilcileri, Davos gündemine giremeyen konuları tartışmaya açmak arayışında Davos’ta toplanan “Dünya Ekonomik Forumu”na alternatif olarak ilk toplantısı 2001 yılında Porto Allegre’de yapılan “Dünya Sosyal Forumu” hareketini başlattı.