Kredi faizleri yükselecek

"Faiz yükselsin çok şey değişecek" diyenler Merkez Bankası’nın faizi yükselttikten sonra piyasada önemli değişimin olmamasını farklı şekillerde değerlendiriyorlar:- Az yükseltti. Daha fazla...

"Faiz yükselsin çok şey değişecek" diyenler Merkez Bankası’nın faizi yükselttikten sonra piyasada önemli değişimin olmamasını farklı şekillerde değerlendiriyorlar:
- Az yükseltti. Daha fazla yükseltmeli idi.
- Geç kaldı daha önce yükseltecekti.
- Şansız zamanda yükseltti. Dünya piyasalarındaki rüzgarlar olumlu sonuçları geciktiriyor deniliyor.
Merkez Bankası üzerinde 2 kanaldan devamlı olarak "Yükselt faizi…Yükselt faizi” baskısı var.
- Bu 2 kanaldan biri finans piyasasının oyuncularıdır. Para ticareti yapanların temsilcileridir. “Faiz yükselsin ki yurda sıcak para (döviz) girişi durmasın. Döviz hem bulunur olsun hem ucuz olsun” derler.
-İkinci kanalda Nobel ödüllü iktisatçı Milton Friedman’ı “kılavuz kaptan belleyen” piyasa iktisatçıları var. Bunlara göre, enflasyonu aşağıya çekmenin tek ilacı yüksek faizdir. “Faiz yükselince, yatırımlar yavaşlar. Ekonomi yavaşlar. Enflasyon aşağıya iner.”
Tek başına faizi indirip bindirmekle ekonomi kumanda edilebilse idi, dünyada enflasyonu kontrol etmekten kolay bir şey olmazdı.
- Türkiye’de (maalesef) 2’li para sistemi ekonomiye hakim. Dolar ile TL birlikte işlem görüyor. Merkez Bankası sadece TL'nin faizini kumanda edebiliyor. Kurumlar, şirketler, insanlar istedikleri an TL'den dolara geçebiliyor.
“Merkez Bankası faizi arttırdı. % 13.50 yaptı” ya… Bundan sonra ekonomide faizin tabanı % 13.50'dir. Kurumlar, şirketler, şahıslar, önümüzdeki dönem faaliyet hesaplarını bu (taban) faize göre yapacaklar.
Ekonomide durgunluktan çıkmak için iktidar cesur teşvik tedbirleri uyguladı. Şirketler, işadamları özveri ile yatırımları ve üretimi kısmamaya çalıştı.
İkti...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 150 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 298 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 253 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 505 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar