Manisa Pamuklu Mensucat Fabrikası’nın özelleştirme hikayesi
Manisa Pamuklu Mensucat Anonim Şirketi, Sümerbank’a bağlı olarak, 1954 yılında “Devlet-Halk” ortaklığı şeklinde kuruldu. Manisa halkı küçük birikimleriyle şirketin hisselerini satın aldı.1960...
Manisa Pamuklu Mensucat Anonim Şirketi, Sümerbank’a bağlı olarak, 1954 yılında “Devlet-Halk” ortaklığı şeklinde kuruldu. Manisa halkı küçük birikimleriyle şirketin hisselerini satın aldı.
1960 yılında iplik ve dokuma üretimine başlayan ve 1600 işçisi olan tesis, ekonomik ve sosyal hayata getirdiği yenilikler yanında; özellikle, kentli nüfusun ve kent kültürünün oluşumunda da önemli rol oynadı.
İyi üretim yapan ve ürettiğini kolayca satabilen Manisa Pamuklu Mensucat AŞ yıllarca büyük bölümü Silahlı Kuvvetler’e ve diğer resmi kuruluşlara satılmak üzere dokuma ve konfeksiyon üretti. Öyle ki Türkiye piyasasının dokuma ve konfeksiyon sektörünü elinde tutabilmeyi başardı.
Ancak bu yıllarda da hisse sahibi vatandaşlara tek kuruş kar payı veremiyordu. Buna rağmen hisse sahipleri yine iyi niyetli davranıp yeter ki fabrika ayakta kalabilsin, kapanmasın, işsiz gençlerin buldukları bu iş kapısı yok olmasın diye, alamadıklarını kar paylarını önemsemediler. Hep paralarını alabilecekleri gün gelecek umuduyla beklediler.
1980’li yıllara gelindiğinde fabrikanın teknolojisini yenilemesi gerekti. Fakat Mensucat bu yeniliği kaldıracak ekonomik güce sahip değildi. Teknolojisini yenileyemeyen Manisa Pamuklu Mensucat her geçen yıl zarar etmeye başladı. Hissedarına kar payı dağıtamadığı gibi, üretimde yavaşlamıştı.
Kuruluşunda “devlet-halk” iş birliğine örnek gösterilen ve gerçek şahıs hissesi yüksek olan Manisa Pamuklu Mensucat Anonim Şirketi, kötü yönetimler ve bazı siyasî nedenlerle devamlı zarar ettiğinden ve ortaklarına kâr dağıtamadığından, gerçekleştirilen sermaye artırımları sonucu kamu hissesi yüzde 99.99’a yükseldi.