Milli Gelir hesaplamasındaki değişim büyümeyi etkiledi mi?

TÜSİAD-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Forumu'nun (EAF) düzenlediği "2018 Yılında Türkiye Ekonomisi: Beklentiler ve Politika Önerileri" başlıklı toplantıda Yapı ve Kredi Bankası Baş Ekonomisti...

TÜSİAD-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Forumu'nun (EAF) düzenlediği "2018 Yılında Türkiye Ekonomisi: Beklentiler ve Politika Önerileri" başlıklı toplantıda Yapı ve Kredi Bankası Baş Ekonomisti Doç. Dr. Cevdet Akçay, ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Gürses ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, güncel ekonomik konuları tartıştı.

Tartışmalarda çok konuya değinildi ama tartışmacıların değindikleri 2 konu dikkatleri çekti: (1) Türk ekonomisinin önceliği büyüme değil enflasyondur. Enflasyonu aşağıya çekmek için faizler yükseltilmelidir. (2) TÜİK’in yeni seri GSYH (Milli Gelir) hesaplarındaki tereddütleri gidermek için yeni seri geriye doğru yürütüldüğü gibi en az 5 yıl süre ile ileriye doğru da yürütülmelidir.

GSYH'nın 2017 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 gibi yüksek büyümeye işaret etmesi, 2017 yılının tamamına ait büyüme tahmininin yüzde 7.5’lerde dolaşması konusu tartışılırken Mahfi Eğilmez, Stockholm Üniversitesi öğretim üyelerinden Erik Mayersson’un bir çalışmasından söz etti.

Erik Mayersson (SITE, Stockholm School of Econommics, Will the real real GDP in Turkey please stand up?), beşer yıllık dönemlerde eski ve yeni seriye göre ortalama büyüme oranlarını sorguluyor.

-Büyümenin dinamiği öncelikle enerji. Büyümenin artması için enerji tüketiminin de artması gerekiyor. Araştırmacı, BP enerji istatistiklerini kullanarak “Birincil Enerji” tüketimindeki değişimi izliyor. (Birincil enerji tüketimi, tüm enerji kaynaklarındaki farklı tüketimin, petrol eş değerine dönüştürülerek bulunur.)
-Büyüme varsa, üretim artıyorsa elektrik tüketimi de artar. Araştırmacı elektrik tüketim rakamlarını belirlemek için BP enerji istatistiklerini kullanmış.
-Sanayi üretimindeki artışın kaynağı TÜİK verileri.
-Yeni yapı kullanım belgelerindeki değişim de TÜİK verilerine dayanıyor.
-Banka kredilerindeki artışın kaynağı TCMB.
-Yurt içi yük ve yolcu trafiğindeki değişime ait bilgiler ise OECD’den alınmış.

Araştırmacı bu verileri kullanarak 2004-2009 dönemi için ve 2010-2015 dönemi için eski ve yeni seri büyüme oranlarını sorguluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 150 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 298 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 253 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 505 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar