Muharrem ayı “Aşure” ayı

Muharrem ayı bitiyor. Muharrem’in 10’undan bu yana çok evde aşure kaynıyor. Bakliyat satan işyerlerinde, aşurelik satışları canlı.Aşure kadim (başlangıcı olmayan, eski, ezeli) bir gelenek. Nuh tufanına...

Muharrem ayı bitiyor. Muharrem’in 10’undan bu yana çok evde aşure kaynıyor. Bakliyat satan işyerlerinde, aşurelik satışları canlı.

Aşure kadim (başlangıcı olmayan, eski, ezeli) bir gelenek. Nuh tufanına dayanıyor. Rivayete göre Nuh’un gemisi tufan sonrası karaya oturduğunda, gemide bulunan tüm yiyecekler bir kazana atılıp pişirilmiş. İlk aşure böyle hazırlanmış.

Müslümanlara göre "Aşure Günü" ya da "Aşura Günü”, Muharrem ayının onuncu günü. Genelde ayın sonuna kadar aşure pişiriliyor.

Aşure ya da Aşura Arapça’da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiş bir kelime.
Hicri takvim 12 aydan oluşuyor. Muharrem ilk ay. Bu yıl 21 Eylül’de başladı, 20 Ekim’de sona erecek.

21 Ekim’de ikinci ay olan Sefer ayı başlayacak

Hıristiyan, Yahudi, Ermeni ve Rum topluluklarında da farklı isimlerde aşure geleneği var.
İslam öncesinde de Muharrem ayı kutsal aylardan kabul edilir, bu ayda savaşılmazdı. Barış aylarında savaş olursa, yasak çiğnendiği için buna“Ficâr savaşı” denirdi. Ficar ise “azmak, haktan ayrılmak, günaha dalmak, yemininde ve sözünde yalancı çıkmak” anlamı taşıyor.
Hz. Hüseyin, Yezid tehdidi karşısında Kufe’ye bu ayda seyahat etti. Yezid bu geleneği bozarak Hz. Hüseyin ve ailesini bu ayda katletti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 150 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 298 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 253 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 505 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar