Denizler altında 20 bin fersah teknoloji

Sualtını keşfetmek pek çok insanın tutkusu haline geldi. Çünkü dalış aletleri ucuzlayıp daha çok insanın kullanılabileceği hale geliyor. Sualtı denilince hep aklıma öğretmenimin hediye ettiği...

Sualtını keşfetmek pek çok insanın tutkusu haline geldi. Çünkü dalış aletleri ucuzlayıp daha çok insanın kullanılabileceği hale geliyor. Sualtı denilince hep aklıma öğretmenimin hediye ettiği Jules Verne'in Denizler Altında 20 bin Fersah kitabı geliyor. Bir de Kaptan Jacques Cousteau belgeselleri... Sonuçta onlarla denizin altını keşfetmeye başladık. Jules Verne'in 1870 yılında yayımlanan bu romanında, Kaptan Nemo'nun Nautilus adlı denizaltısıyla yolculuğa çıkıyoruz. Gemilere çarpıp onları batıran dev bir deniz canavarı zannedilen Nautilus, toplumla olan tüm bağlarını koparmış, bilgili, kültürlü bir adam olan Kaptan Nemo tarafından yönetiliyor. Mürettebatı da yine kendisi gibi insanlardan, aralarında başka bir dilde anlaşan kişilerden meydana geliyor. Doğa bilimcisi Pierre Aronnax, uşağı Conseil ve gözü kara Kanadalı zıpkıncı Ned Land da tesadüfen Kaptan Nemo'yla karşılaşıyor ve Kızıldeniz, Akdeniz, Kayıp Atlantis ile Güney Kutbu'nu birlikte geçiyorlar. Bu sırada denizlerin altında karşılaştıkları köpekbalıkları, camgözler, türlü çeşit su yosunları, yeraltı volkanları ve Jules Verne'in gerçekçi anlatımıyla zihnimizde canlandırabileceğimiz her türden deniz yaratığının yaşadığı dünyaya yolculuk ediyoruz. İşte Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, bilimkurgu olarak yazılmış, ama Jules Verne'in pek çok kitabı gibi gerçekleşmesi mümkün olmuş anlatılardan sadece biri haline geldi günümüzde. Under The Pole keşif ekibi, güney kutbundan kuzey kutbuna alacakaranlık kuşağında kalan biyolojik çeşitliliği keşfetmek ve sualtı keşfinin sınırlarını zorlamak için 2017'den beri kutup denizlerini Why isimli bir gemiyle geçiyor. Yeni, derin ve kutup sularına dalma tekniklerinde uzman olan ekip, yıllar boyunca 150 ekip üyesine, 180 iş ortağı şirkete ve araştırma merkezine ulaştı. Tıpkı Cern'de fizik deneyi yapan harika bilim insanları gibi.

KUTUPLARIN ALTINDA
Ekip şu anda CRIOBE (Centre for Island Research and Environmental Observatory), CNRS (French National Centre for Scientific Research) ve dünyanın dört bir yanındaki araştırma şirketlerinin ortaklığıyla başlatılan DeepHope programı için Polinezya Adaları'nda alacakaranlık kuşağında kalan mercan kayalıklarını inceliyor. Program, önemli çevre sorunlarının ışığında biyolojik çeşitliliği korumayı ve koruma altında olan okyanus alanları yaratmayı hedefliyor. Ekip, tüm bu çalışmaların sonucunda iklim değişikliği ve insan faaliyetleriyle zarar görmüş yüzeydeki mercan kayalıklarının hayatta kalmasına yardımcı olacak ayrıntılı bilgiyi elde etmeyi amaçlıyor. Under The Pole Kurucusu ve Direktörü Ghislain Bardout, konuyla ilgili şunları söylüyor: "Önümüzdeki ekolojik acil durumlara baktığımızda okyanuslarımızı daha iyi korumamızı sağlayacak ve kaynaklarımızı daha sürdürülebilir bir şekilde yönetmemizi sağlayacak bilgiye ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor."

PERFORMANS TEST EDİLDİ
Panasonic 2010'dan beri Under The Pole keşiflerini destekliyor. Bu yıl bu iş ortaklığı, ekibe ve bilim insanlarına BT ekipmanı sağlayacak şekilde bir kere daha yenilendi. Ekibin navigasyon yazılımının doğru çalışması ve her gün toplanan bilimsel verilerin kayıt edilmesi için keşfin tahmini süresi olan 17 ay boyunca 7/24 çalışabilecek dayanıklı bilgisayarlara ihtiyacı vardı. Bu cihazların aynı zamanda her gün yapılan gezilerin ve teknedeki yaşantının getirdiği zorluklara dayanabilmesi gerekiyordu. Panasonic'in geliştirdiği bir laptop olan ?TOUGHBOOK CF-33, tüm bunların yanında çok yönlü bir kullanıma ek olarak kullanıcılarının gezilerle ilgili bilimsel topografik anketler düzenlemesini ve navigasyon sistemleri tarafından sağlanan hayati unsurlara erişmesini sağlıyor. Kullanıcılar aynı zamanda ekibin sağlığı, gezinin ilerleyişi ve başarısı için kritik öneme sahip olan verilerin göndermek ve almak için Iridium uydu sistemine bağlanabiliyor. Fotoğraf ve video seçenekleri de öğrencilerin ve halkın biyolojik çeşitlilik konusundaki farkındalığının artırılması amacını destekliyor.


YENİ NESİL DALIŞ EKİPMANI: NARMORX
Sualtında ihtiyaç duyulan en önemli şey önce güvenlik sonra konfor. İşte bunları bir de ergonomik bir tasarımla bir araya getirirseniz Mete Mordağ'ın NarmorX yeni nesil dalış ekipmanı karşınıza çıkıyor. NarmorX, sualtı dalış için gerekli olan tüp, denge yeleği, regülatör, ağırlık kemeri gibi ekipmanların tümünü tek bir hidrodinamik sistem içerisinde toplayan kompakt ve portatif bir dalış seti. Kendisi de dalgıç olan endüstriyel tasarımcı Mete Mordağ'ın Innovasub için tasarladığı NarmorX, sualtının renkli dünyasını keşfetmek isteyenlere yepyeni bir deneyim sunuyor. Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi'nin Innovasub markası için tasarladığı NarmorX, sualtı dünyasının dinamiklerini son üretim ve kontrol teknolojileri üzerinden en iyi şekilde işleyerek dalış dünyasına yepyeni bir yaklaşım sunuyor. NarmorX, çift tank ve hava yolu sistemine sahip. Dalış esnasında herhangi bir pozisyonda denge yeleğinin şişirilebilmesini sağlayan pnömatik inflator ile donatıldı. Çift tanka bağlı bağımsız güvenlikli çift hava yolu, iki adet ikinci kademe ve yine iki adet manometreye sahip. NarmorX'te optimal konfigürasyonu, metal tanklara kıyasla yüzde 40 fazla hava sağlayan ve son derece hafif yapısı ile sualtı ve su üstünde üstün bir ergonomi sunan 300bar / 4500psi basınçlı kompozit tankları kullanılıyor. Sistem alüminyum tanklarla da kullanılabiliyor. Dört ayrı renk seçeneği olan ürünün, maksimum ağırlığı 8 kg.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İş değiştiren, sevgi gösteren robotlar çağı 17 Kasım 2024 | 37 Okunma Kendi mini performansı çok büyük bilgisayarlar 10 Kasım 2024 | 53 Okunma Adım adım yapay zeka kullanmaya başlayın 03 Kasım 2024 | 225 Okunma Hızlı şarj etmek mobil yaşamın anahtarı oldu 27 Ekim 2024 | 83 Okunma Yeşil devrimin tohumları açlıkla mücadele ediyor 20 Ekim 2024 | 34 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar