Dünya oyunu ciddiye alıyor
Çin, oyun sektöründe ABD'yi tahtından indirmeye hazırlanıyor. Sanal gerçeklik oyunlarının patlama yaptığı 2015'te, oyun sektörünün de yüzde 9'luk büyümeyle 91.5 milyar dolara ulaşacağı...
Çin, oyun sektöründe ABD'yi tahtından indirmeye hazırlanıyor. Sanal gerçeklik oyunlarının patlama yaptığı 2015'te, oyun sektörünün de yüzde 9'luk büyümeyle 91.5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor
Çin ve ABD arasındaki yarış oyun sektöründe de giderek tırmanıyor. Newzoo firmasının araştırmasına göre 2015 yılında yüzde 23'lük büyümeyle 22.2 milyar doları aşan Çin oyun pazarının, yüzde 3'lük büyümeyle 22 milyar dolara ulaşan ABD'yi geride bırakacağı tahmin ediliyor. Aynı araştırmada 2018'de dünya oyun pazarının 113 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Las Vegas'ta düzenlenen CES 2016 Fuarı'nda tanık olduğumuz gibi sanal gerçeklik oyun ve donanımlarında geçtiğimiz yıl bir patlama yaşandı. iPhone ya da Android telefonların ekranına takılan 15 dolarlık Humido gözlükten HTC Vive'a kadar pek çok farklı örnek karşımıza çıktı.
TÜRKİYE'DE TEŞVİK YOK
İşte bu büyük dinamikler arasında Türkiye'de teknoparklar ve birkaç yatırımcı dışında oyun endüstrisinin pek ciddiye alınmadığı görülüyor. Dizi ve film endüstrisinde hızla büyüyen Türkiye'nin eğlence sektörünün teknoloji ayağında geri kalması beklenemez. Peak Games, Joy Game dışında uluslararası başarı kazanmış çok az girişim var. Türk Telekom gibi büyük oyuncular bir dönem yaptığı yatırımdan vazgeçti. Artık sadece satışa yönelik yatırımlara destek veriliyor.
VR BÜYÜKLÜĞÜ 2.8 MİLYAR $
Oyunlara 360 derece bakış açısı kazandıran sanal gerçeklik (Virtual Reality-VR) gözlükleri geçen yıl neredeyse patlama yaşadı. Ancak asıl büyük patlama 2015 ila 2020 arasında yaşanacak. Geçtiğimiz yıl 37 milyon dolar olması beklenen VR gözlük pazarının 2020'de 2.8 milyar doları bulması bekleniyor. Sektörün asıl hakimi Oculus, içerik ve donanım konusunda yatırım yapıyor. Geçtiğimiz yıl akıllı telefon markaları yaptıkları yatırımı açıklamıştı.