Parmaklarımla dans eden zeka

Değişik zamanlarda karşımıza çıkan Türkçe F ve Türkçe Q tartışmalarının kökenini çoğu insan unutuyor. İşin derinliğini bilmeyen bunu basit, kısır bir tartışma olarak...

Değişik zamanlarda karşımıza çıkan Türkçe F ve Türkçe Q tartışmalarının kökenini çoğu insan unutuyor. İşin derinliğini bilmeyen bunu basit, kısır bir tartışma olarak görüyor. Tıpkı bugün Türkçe karakterler ve çıkartmalarla kullanılan sanal tuş takımı Tambu'nun derinliğini görmemek gibi.
İlk olarak yıllar önce başlayan Türkçe F ve İngilizce Q tuş takımı tartışmasının kökenine bakalım. Türkçe'de bulunmayan Q harfi için uydurulan tuş takımı, fırsatçılar için düşük maliyetli bir dönüşüm demekti. Yani Türkiye, yıllarca fırsatçı ithalatçıların uydurduğu Türkçe Q tuş takımına mahkum edildi. Türkçe Q tuş takımı olmadığı gibi, Türkçe F tuş takımı da 'ef'değil 'fe' diye okunur. Çoğu insan asıl Türkçe tuş takımını İngilizce harf gibi seslendirmeye devam ediyor. Yozlaşmanın ironik hali böyle ortaya çıkıyor.



GİZLİ GÜMRÜK DUVARI
Bugün Avrupa Birliği içinde bile Almanlar ve Fransızlar kendi tuş takımını kullanmaktan asla kaçınmıyor. Bunun dışında bir tuş takımına sahip cihaz satmak kimsenin aklına bile gelemez. Çünkü standartlar, ülkelerin fırsatçıyla gerçek yatırımcıyı ayıran gizli gümrük duvarıdır. Uzun vadeli yatırımcı tam tersine yerelleşmenin yanında yer alır. Uzun vadeli yatırımcı olduğunun işareti de bulunduğu kültürün diline saygıdan geçiyor. Aslında yabancı şirket tanımımız yanlış. Bulunduğu kültüre hizmet etmeyen yabancı şirket var.
Yeni kuşağın emojileri ve yazım alışkanlıkları Tambu sanal tuş takımı ile hem kişiselleşiyor hem de yerelleşiyor. Akıllı telefonlarda fiziksel tuşların kalkması önemli bir devrimdi. Ancak şimdi akıllı tuş takımların, yerelleşen emojilerin ve kültürel değişimin etkilerini görüyoruz.



TÜRKÇE İÇİN GÖREVE
Apple iOS işletim sisteminde, Android tuş takımındaki doğru Türkçe tahmin oranı artıyor. Ancak bazen çok saçma önerilerle de karşılaşıyoruz. Örneğin iOS Türkçe tuş takımıyla 'yok' diye yazdığınızda 'yök' diye diretiyor! Türkçe konusunda gidilecek daha yol var.
Ancak Türk şirketleri de ellerinin armut toplamadığını gösteriyor. Türk Telekom girişimi Argela tarafından hazırlanan Tambu tuş takımı Türkçe kişiselleştirilebilen, kültüre ait ifadeler ve karakterlerle zenginleştirilmiş bir tasarıma sahip. Android ya da iOS işletim sistemiyle de kullanılan Tambu tuş takımı, kullanıcının tercihine göre farklı renk ve temalarla da kullanılabiliyor.

Türkçe F tuş takımı da var
Tambu tuş takımını Samsung Galaxy S8 ile denedim. Sanal tuş takımı, içerdiği pek çok kişiselleştirme araçlarına rağmen fazla yer kaplamıyor. Kişisel veri güvenliğine azami dikkat ettiğini net bir açıklamayla ifade ediyor. Tuş takımı, istediğiniz tema ve rengi seçmenize olanak tanıyor. Kullanmaya başladığınız tuş takımında Türkçe F desteği de var. Yazım sırasında otomatik düzeltme seçeneğini etkin hale getirirseniz, yazım yanlışları düzeltme önerileri ve doğru tahminde bulunma oranı çok yüksek. Tuş takımını kullandıkça sizin sık kullandığınız kelimeleri tanıyarak hızlı yazma oranını yukarı çekiyor.



Çeviri de yapsın isterim
Argela tarafından geliştirilen tuş takımının farklı görevleri de var. Türkçe'ye özel hareketli çıkartmalar ve GIF'ler ile kendinizi en iyi şekilde ifade etmenizi sağlıyor. Değiştirilebilir temalarıyla kişiye özel bir tuş takımı deneyimi yaşatıyor. Üstelik Türkçe'ye özel geliştirilmiş yazı tamamlama ve düzeltme özelliğiyle hızlı şekilde yazmanızı sağlıyor. Bir de 100 dilde desteklenen çeviri hizmeti hislerinizin tercümanı oluyor. Yani bir tuş takımından daha fazla özellik sunuyor.



iPhone X'e iPhone Ten demeyenler
iPhone X Türkiye'de vitrine çıktı. Fakat yeni iPhone X için hâlâ pek çok insan 'ayfon iks' diyor. Çünkü Apple tutkunları ve şirket için 10'uncu yıla özel Roma rakamıyla X yani on demenin bir sebebi var. Ancak pek çok insan bu hikayeyi bilmiyor. Yani devler de pazarlama hatası yapabilirmiş. İçselleştirdiği her durumu biraz tüketici de kabul etsin diye beklemek çok burnu havada ve kibirli bir tavır olmaz mı? Yani tüketici, firmanın içsel sebeplerine değil sonuca bakıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İş değiştiren, sevgi gösteren robotlar çağı 17 Kasım 2024 | 37 Okunma Kendi mini performansı çok büyük bilgisayarlar 10 Kasım 2024 | 53 Okunma Adım adım yapay zeka kullanmaya başlayın 03 Kasım 2024 | 225 Okunma Hızlı şarj etmek mobil yaşamın anahtarı oldu 27 Ekim 2024 | 83 Okunma Yeşil devrimin tohumları açlıkla mücadele ediyor 20 Ekim 2024 | 34 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar