Sosyal inovasyonla daha iyi bir dünya
İnsanların sosyal projeler için bir araya geldiği anlarda Nikola Tesla'nın tüm insanlığın ortak geleceği için kablosuz elektriği dağıtma fikri aklıma geliyor. Tesla'nın herkes için ücretsiz elektrik...
İnsanların sosyal projeler için bir araya geldiği anlarda Nikola Tesla'nın tüm insanlığın ortak geleceği için kablosuz elektriği dağıtma fikri aklıma geliyor. Tesla'nın herkes için ücretsiz elektrik fikri, otomobiller de dahil geçerli olsaydı dünyanın nasıl değişebileceğinin düşüncesi bile heyecanlandırıyor. JP Morgan'ın yatırım yaptığı Tesla'nın dev kulesi, dünyanın enerji politikalarına ters düşünce yıkıldı. Ama sosyal inovasyon girişimleriyle bugün yeni bir dünya yaratılıyor. Vahşi kapitalizmin, daha fazla kâr arzusunun yok ettiği insanın ortak geleceği şimdi yeniden oluşturuluyor. Sosyal girişimcililiğin kahraman insanları daha iyi bir dünya fikri çerçevesinde İstanbul'da bir araya geldi. Ezberlenen işleri yapmak yerine sizce de yeni fikirleri denemenin zamanı gelmedi mi?
DENEYİMLER PAYLAŞILDI
Farklı ülkelerde, toplumsal meselelere sosyal inovasyonla çözüm bulmak isteyenleri bir araya getiren, dünyanın önde gelen sosyal inovasyon ağı Social Innovation Exchange (SIX), ikinci toplantısını Zorlu Holding ev sahipliğinde İstanbul'da düzenledi. İki gün süren toplantıda sosyal girişimciler deneyimlerini paylaştı. Sosyal inovasyon platformu imece'nin yürütücülüğü, ATÖLYE ve S360'ın içerik ortaklığı, Brookings Doha Center ve UNDP İstanbul Bölge Merkezi'nin de katkılarıyla düzenlenen SIX Wayfinder Istanbul, sosyal inovasyonun gelişmesinde önemli rol oynamış inovasyon elçilerinin yanı sıra alanında uzman 20'yi aşkın konuşmacıyı ağırladı. Aralarına karışıp sorunlara yaklaşımlarını dinledikçe ortak değerler oluşturma konusunda daha sık bir araya gelinmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal inovasyon konusunda küresel deneyimin Türkiye'ye taşınmasında önemli rol oynayan imece platformunun üyeleri fikirlerini, projeleri, yaşam tarzları ve davranışlarıyla da destekliyorlar. Küresel deneyimleri Türkiye'ye taşıyacak bir insan ağı projesine de imza attılar. Üstelik böyle bir dönemde insanları bir araya getirecek küresel organizasyonları Türkiye'ye taşımanın önemine dikkat çekerek.
TÜRKİYE'Yİ MERKEZ YAPALIM
SIX Wayfinder Istanbul etkinliğinde konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, sosyal inovasyon öncülerinin katıldığı toplantıların İstanbul'da yapılmasının önemine işaret ederek, Türkiye'yi düşüncenin merkezine taşımayı teklif etti. Zorlu şöyle devam etti: "Birleşmiş Milletler'in yoksulluk, sağlık, eğitim, iklim değişikliği, cinsiyet eşitliği, su, enerji, çevre ve sosyal adalet gibi geniş yelpazedeki sorunların çözümü için belirlediği 17 küresel hedefi devletlerin ya da hayırseverlerin tek başına çözebilmesi mümkün değil. Şirketlerin, büyüklüğü 150 milyar dolara ulaşan sosyal etki odaklı yatırımları gündemlerine almaları gerekiyor. Bu toplantıda sosyal inovasyon ekosistemindeki mevcut modelleri, ortak bir şekilde daha iyi bir dünya için yeniden tasarlamak için önemli bir fırsat yakaladık. Bu ekosistemi geliştirip Türkiye'nin bir sosyal inovasyon merkezi olabilmesinin önünü açabiliriz. Bunu hep birlikte başarabilirsek sadece ülkemizde değil bölgemizdeki temel toplumsal meselelerin çözümünde de yön gösterici olabiliriz." Desteklediği imece platformu hakkında da bilgi veren Zorlu, şirketlerin toplumsal meselelere sosyal sorumluluğun dar kalıplarıyla bakmaması gerektiğini dile getirerek, çözümün daha kapsamlı toplumsal dönüşüm yaratabilecek sosyal inovasyon ile mümkün olabileceğini söyledi.
150 MİLYAR DOLARLIK SOSYAL EKONOMİ
Sosyal inovasyon olgusunun gelişmekte olan ülkelerde eğitim, mikro kredi veya gezer bir hastane olarak topluma çözümler sunabileceğine değinen Emre Zorlu; "Bugün Avrupa'da GSYH'nin yüzde 10'u sosyal ekonomiden geliyor. AB'de sosyal ekonomide çalışan kişi sayısı 11 milyonu aşıyor. Global Etki Yatırımları Ağı (GIIN) tarafından yayınlanan Etki Yatırımcı Anketi'nde 2016 yılında sosyal konulara odaklı 114 milyar dolarlık etki yatırımının olduğu ve buna 2017 sonu itibariyle ilave 26 milyar dolar daha yatırım ekleneceği ifade ediliyor. Sadece bu rapor bile 150 milyar dolara yaklaşan bir sosyal inovasyon ekonomisine işaret ediyor. Örneğin; Tesla'nın yaptığı elektrikli otomobil, solar ve Hyperloop gibi birçok proje, başlangıçta toplumsal bir sorunu çözmek için ortaya çıkmış ve zamanla gelir getiren bir işe dönüşüyor" dedi.
ÖNCELİK EĞİTİM VE BİLİMDE OLSUN
Toplantının etkili konuşmalarından biri de The Royal Academy of Science International Trust'ın Girls 4 Girls programının sözcüsü 11 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Talya Özdemir'den geldi. Talya'nın önerisi çok açık; "Biz çocuklar, geleceğin liderleriyiz. Hepimiz için en iyi gelecek söz konusu olduğunda sosyal inovasyonun önemi ortaya çıkıyor. Sürdürülebilir bir gelecek için, sosyal inovasyonun önceliği eğitim ve bilim olmalı. Eğitime ve bilime yapılan yatırımla bir çocuk gelecekte istediği her şeyi yapabilir" diyerek katılımcılardan yoğun alkış aldı.
KARANLIĞI DELEN EĞİTİM TIRI
Kadınların aydınlanmasını başarabilirsek gelecek nesillerin aydınlanacağı da kesin. Bu konuda internet okuryazarlığı, sosyal medya kullanımı çok önemli. Dijital uçurum tehlikesinden kadınlara öncelik vererek kurtulmak mümkün. Eşit eğitim koşullarına sahip olamayan kadınların dijital dünyaya entegre olmasını sağlayacak her proje o nedenle çok önemli. Türk Telekom, 24 ilde 34 farklı noktada Teknoloji Seferberliği gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Türkiye'yi dolaşan Gezici Eğitim Tırı ile kadınlara eğitim verilecek. Böylece kadınlara internet ve mobil uygulamalar içerisinde başta sosyal medya olmak üzere günlük hayatı kolaylaştıran uygulamalar, E-Devlet platformlarının kullanımı ve internetten alışveriş gibi konular anlatılacak. Hedef 10 bin kadına eğitim vermek. Türk Telekom Akademi tarafından verilen eğitimlerden son derece memnun ayrılan katılımcılar, en çok e-Devlet ve sağlık konularında sorular yönelttiler. Sosyal medya kullanımın yaygınlaşması ile birlikte güvenli kullanımın önem kazandığını vurgulayan katılımcılar, görüntülü konuşma ve konum gönderme konusunda da eğitim aldılar.
ÜCRETSİZ KAYIT
Eğitimlere katılmak isteyen kadınlar turktelekom.com.tr'den kayıt olabilir veya 0553 925 3939 ve 0553 926 3939 numaralı rezervasyon hatlarını arayabilirler. Türk Telekom "Şimdi Senin Zamanın" diyerek www.seninzamanin.com adı altında kadınlara özel bir portal da oluşturdu. Sağlıklı yaşam ve beslenme ipuçlarının yer aldığı portalda, annelere yönelik öneriler, pratik yemek tarifleri ve kültürel etkinlikler de yer alıyor. Portalda ayrıca kadınların bulundukları ildeki etkinliklerden haberdar olmaları için özel etkinlik takvimi de bulunuyor.
ŞİDDET İÇEREN YAYINLARA KARŞI YAPAY ZEKA
Sosyal ağlarda giderek artan şiddet içeren yayınlara karşı yapay zeka kullanımı artıyor. Facebook, Google ve Twitter moderasyon için artık yapay zekadan faydalanıyor. Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg de, her gün siteye yüklenen milyarlarca içeriği incelemek için ana çözüm olarak, daha çok insanı işe almak yerine yapay zekadan faydalanmaya çalışıyor. Facebook, yapay zeka kullandıkları çözümü yeni raporla açıkladı. Sınırlı da olsa yayından kaldırdığı yayınlarla ilgili bilgi veren Faceebook, 2018'in ilk üç ayında, 2017 yılının son çeyreğinden daha fazla yayın kaldırdığını açıkladı. Ancak yetkililer önceki yıllara ait özel rakamlar vermekten kaçınırken bu durumun hızlanmasının değerlendirmeyi zorlaştırdığını söyledi. Raporda Facebook'un kaldırdığı tüm yayınlar da yoktu. Facebook yetkilisi bu yılın ilk çeyreğinde siteden çıkartılan içeriğin topluluk standartlarını ihlal ettiğini ancak raporda detaylandırılmadıklarını çünkü şirketin hâlâ bunları incelemek için istatistikler geliştirdiğini söyledi.
KATKISI ARTIYOR
Facebook'un veri analizi başkan yardımcısı Alex Schultz, "İşimizi gerçekten iyi yaparsak, her bir içeriğin kullanıcılarımız tarafından görülmeden önce yapay zeka tarafından işaretlenmesini sağlayabiliriz. Hedefimiz bunu yüzde 100'e çıkarmak" diye konuşuyor. Şeffaflık için birçok adım atmak zorunda kalan Faceebok, sahte, manipüle edilmiş haberler ve kötü içeriklerin yayılmasına sebep olduğu için diken üstünde. Özellikle Myanmar ve Sri Lanka gibi ülkelerde Facebook'ta yaygın olarak paylaşılan görüntüler ve bilgiler gerginlikleri körüklüyor, saldırılara ve şiddete yol açıyor.