Telefonda kamerayla doğan kuşak
Akıllı telefonlarda kameraları ilk 2000'li yılların başında deneyimlemiştik. Efsane telefon markası Nokia, entegre kameralı 7650 modelini Minority Report filminde ürün yerleştirme yapılarak tanıtmıştı....
Akıllı telefonlarda kameraları ilk 2000'li yılların başında deneyimlemiştik. Efsane telefon markası Nokia, entegre kameralı 7650 modelini Minority Report filminde ürün yerleştirme yapılarak tanıtmıştı. Başrolde Tom Cruise'un yer aldığı film, 2050'li yıllardaki yaşam tarzını öngören içeriğiyle sinemaseverlerin büyük ilgisini çekmişti.
2002 yılında piyasada olan telefonun fiyatı yaklaşık 600 euro civarındaydı. O günlerde doğmuş olan kuşak bugün 16 yaşında. Doğduğundan bu yana her anı telefonlara kaydedilen, sosyal ağlarda doğmadan adına hesaplar açılan bu yeni kuşağın telefonlara bu kadar düşkün olması çok doğal. Bu kuşak akıllı telefonları tanıdığında 0.3 megapiksel Nokia 7650, piyasadan çoktan silinmişti. Şu anda Nokia markasının da bu kuşak için anlamı kalmadı.
Sonraki yıllarda akıllı telefonlar basit aynasız fotoğraf makinelerinin yerini aldı. Sonra sadece fotoğraf değil, yüksek çözünürlüklü video çekimiyle akıllı telefonlar televizyon yayınlarında bile kullanılmaya başlamıştı. Şimdi fotoğraf konusunda neredeyse değiştirilebilir mercekli (SLR) kameralarla yarışır hale geldiler.
En önemlisi akıllı telefonlardaki kameralar, ekranların gelişmesinin de önünü açtı. Şimdi çift kamerayla daha sofistike fotoğraf ve videolar çekmek sıradan bir durum. Mercekler, sensörler akıllı telefonlarda kamera deneyimini benzersiz bir noktaya taşıdı. Artık fotoğraf makinelerine video kameralara yüz veren bile yok. Bugün kamerasız bir telefonu düşünmek bile mümkün değil.
ANINDA PAYLAŞIM KUŞAĞI
Telefonda kameraları zıplatan sosyal paylaşım ağları oldu. Türkiye'de 3G mobil hızlı internet bağlantısı, twitter, facebook gibi sosyal paylaşım ağlarıyla buluşunca patlama oldu. İnstagram ve YouTube için içerik yarışı 4.5 G ile birleşince mükemmel iklim ortaya çıktı. Bugün haberlerde izlediğimiz görüntülerin çoğu akıllı telefonla çekilen video ve fotoğraflardan oluşuyor. Yani vatandaş muhabire dönüştü. Ama paylaşım özgürlüğünü eğitimle birleştiren adımlar unutuldu. Bireyin yükselişine eğitimde dönüşüm aynı oranda katkı sağlamadı.
AĞIR ÇEKİM HAYAT
Kamera yetenekleri telefonların kullanım alanını değiştiriyor. Ağır çekim videolar, düşük ışıkta fotoğraflar işin en ilgi çekici yanını oluşturmaya başladı. Tek tek ürünlere baktığınızda bile dönüşümün nasıl etkilediğini görmek mümkün. Türk Telekom mağazalarında vitrine çıkan Xperia XZ1, süper yavaş çekim video oynatma olanağı, saniyede 960 kare video kayıt yapma şansı sunuyor. Ayrıca, 19 MP arka kamera öngörülebilir yakalama fonksiyonu ile hep bir adım önden giderek siz daha deklanşöre basmadan otomatik olarak görüntüleri arabelleğe almaya başlıyor. Dolayısıyla, kaçırmış olduğunuz anı, dört çekim arasından seçme olanağı sunuyor.
360 DERECE BAKIŞ AÇISI
Yeni 360 kamera modu ile telefonunuzu, her şeyi anında yakalayan 360 derecelik bir kameraya dönüştürebilirsiniz. Sadece bir tık ile telefona takılan 360 kamera modun, 4K çekim kalitesi ve 3D ses alma özelliği sayesinde paylaşacağınız görüntüler size özel hale geliyor. Motorola Moto Z ailesinin öne çıkan modlarından 360 kamera moduyla telefonunuzu, her şeyi anında yakalayan 360 derecelik bir kameraya dönüştürebiliyor.
YAPAY ZEKA KUŞAĞI HEMEN ÖNÜMÜZDE
Herkesin kendisini ünlü bir fotoğrafçı gibi hissedeceği, arka planı bulanıklaştıran özel efektler işin içine yapay zeka çözümünün girmesini sağladı. Artık çift kameraya bile ihtiyaç duymayan akıllı telefonlar donanım ve yazılım olarak yapay zeka desteğiyle yeni bir dönüşüme sebep oluyor. Düşük veya ters ışık artık akıllı telefonlar için sorun yaratmıyor. Derin öğrenme yeteneğine sahip kameralar doğa koşullarını ve insan hatasını ortadan kaldırıyor. Elin titremesi, ters ışıkta veya düşük ışıkta çekilen fotoğraflar artık sorun yaratmıyor.
Fotoğraflar dışında video montajı konusunda yapay zeka çözümleri kullanılmaya başladı. Yani hikayenin genel temasını seçerek oluşturulan videolar yapay zekanın en çok kullanıldığı senaryolar olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi yapay zeka yetenekleri kazanan telefonlar ortaya çıkıyor. Türk Telekom mağazalarında satılan Çinli Huawei Mate 10 Pro telefonu işlemcisinden, fotoğraf çekimine yapay zeka yeteneklerini konuşturuyor.