Teyzemi CandyCrush hastalığından nasıl kurtarırım
Telefonumda tacebook uygulamasının bildirim ekranında teyzemin beni CandyCrush oyununa davet ettiğini görünce şaşırdım. Bildirimlerin ardı arkası kesilmiyordu. Günler geçtikçe Saga Online firmasının...
Telefonumda tacebook uygulamasının bildirim ekranında teyzemin beni CandyCrush oyununa davet ettiğini görünce şaşırdım. Bildirimlerin ardı arkası kesilmiyordu. Günler geçtikçe Saga Online firmasının ürünü CandyCrush oyununun teyzemi teslim aldığını fark ettim. Çare aramak için Twitter üzerinden eşe dosta danıştım. Yanıtların çoğu teyzemin durumunun umutsuz olduğunun altını çiziyordu.
Kimi arkadaşım da Zynga'nın Farmville oyununu önerip tatlı tatlı kafa buluyordu. Tam bu süreçte gelen AddColony ve Nielsen Türkiye mobil oyun araştırması teyzemin yalnız olmadığını gösterdi. Üstelik mobil oyunların tek rakibinin TV dizileri olduğu da pek şaşırtıcı değil.
MOBİL OYUN KADINDAN SORULUR
Dünyanın önde gelen mobil reklam şirketlerinden AdColony ve Nielsen Türkiye'deki mobil oyuncu profilini belirlemek amacıyla yaptığı araştırması, İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Gaziantep ve Erzurum'un da aralarında bulunduğu 12 ilde gerçekleştirildi. Araştırmanın detaylarına bakınca sanki teyzem araştırmanın sonuçlarının canlı bir örneği gibi. Araştırmaya göre Türkiye'de mobil oyuncuların sayısı 24 milyon. En ilginç detaylardan biri de kadınların erkeklerden daha çok oynadığı tespiti.
Araştırma sonuçları, tüm yaş gruplarında en az her iki kullanıcıdan birinin aktif olarak mobil oyunlar oynadığını gösteriyor. Yani ailesinde oyun tutkunu olmayan yok. Bu gruplar arasında en göze çarpan nokta ise hem gençlerin hem de ileri yaş gruplarının mobil oyunlara meraklı olduğu gerçeği... Tahmin edeceğiniz gibi gençler oyuna daha meraklı. Bu da doğal bir sonuç.
Ankete katılan 15-17 yaş grubunun yüzde 90.1'i, 45 yaş üzerinin ise yüzde 78'i akıllı telefonlarından mobil oyun oynuyor. Bu veriler sadece gençlerin değil orta yaş ve üzerinin de mobil oyunlara ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor. Yani genel algının aksine oyunlar her yaş grubunda karşılık buluyor.
Mobil kullanıcıların cihazlara göre mobil oyunları oynama dağılımı ise son yıllarda değişen bir trende paralel gelişim gösteriyor. Tablet cihazlar hala kullanılmaya devam etse bile akıllı telefonlar oyunlarda ciddi bir ağırlığa sahip. Mobil oyun oynayan kullanıcıların yaklaşık yüzde 90'ı daha çok akıllı telefonlarıyla oynadığını söylüyor.
Tablette oyun oynayanların oranı ise yüzde 33 civarında. Mobil oyunların niceliksel tarafına gelirsek... Oyun tutkunları tek oyunla yetinmiyor. Kullanıcıların yüzde 85'i en az iki oyunu akıllı cihazlarına indirdiklerini belirtiyor.
Tüm mobil oyunculara bakıldığında haftada en az bir kez mobilde oyun oynadıklarını söyleyenler tüm kullanıcıların yüzde 83'ünü oluşturuyor. Her gün oyun oynayanların oranı ise yüzde 54.
STRES ATIYORUM!
Araştırmanın ortaya çıkardığı ilginç bir gerçek de Türkiye'de kadınların erkeklerden daha fazla mobil oyunlara meraklı olduğu... 12 ilden araştırmaya katılan ve mobil oyun oynadığın söyleyenlerin yüzde 51.6'sı kadın ve kadınlar mobil oyun oynama merakını zaman geçirmek olarak açıklıyor. Erkeklerin gerekçesi ise stres atmak olarak görülüyor. Araştırmaya katılanların tercih ettikleri oyunlara gelirsek... Puzzle yüzde 30 ile tüm yaş ve SES gruplarının en çok tercih ettiği tür olarak öne çıkıyor. Şekerleri yok etme, noktaları birleştirme gibi oyunların popülaritesi göz önünde bulundurulduğunda bu sonuç çok da şaşırtıcı değil.