Yeni ekonomik plan küresel finans çevrelerinden olumlu karşılık buldu

Yeni ekonomik plan telekom sektöründen de olumlu tepkiler almaya devam ediyor. Türk Telekom yetkilileri de yaptıkları değerlendirmede yeni ekonomik planın isabetli hedeflerinin olmasının dış finans çevrelerinden olumlu tepki...

Yeni ekonomik plan telekom sektöründen de olumlu tepkiler almaya devam ediyor. Türk Telekom yetkilileri de yaptıkları değerlendirmede yeni ekonomik planın isabetli hedeflerinin olmasının dış finans çevrelerinden olumlu tepki aldığı vurgulanırken, hedefin teknoloji ve ihraç olmasının yaratacağı pozitif etkiye vurgu yapıldı. Yapılan değerlendirme, "Yeni ekonomi modelini ümit vaat eden ve ayakları yere basan bir model olarak pek çok açıdan başarılı ve gerçekleştirilebilir buluyoruz. Ekonomik anlamda gerek duyulan dengelenme, toparlanma ve sıçramayı gerçekleştirebilecek isabetli yaklaşımlar içeren programı, gerek Türkiye'nin içinde bulunduğu mevcut durumun bertarafı, gerekse 2023 hedeflerine ulaşma yolunda son derece faydalı ve önemli bir gelişme olarak görmekteyiz" denildi.

OLUMLU TEPKİ ALDI
Yeni ekonomi modelinin başarısını, program dahilinde atılan ilk adımların küresel finans çevrelerinde bulduğu güçlü karşılıktan da memnun olunduğunun görüldüğünü belirten açıklamada şöyle denildi: "Hazine'nin yaptığı 2023 vadeli eurobond tahvil ihracına ihraç rakamının 3 katından fazla talep geldi. Bu durumun, piyasaların ve yatırımcıların Türkiye'nin sağlam ekonomik ve finansal yapısına duyduğu güvenin bir göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Böylece, Türkiye'nin ekonomik temellerinin sağlamlığı, dış şoklara karşı dayanıklılığı ve hükümetimiz tarafından hayata geçirilen isabetli tedbirlerin başarısı yatırımcılar tarafından da teyit edilmiş oldu. Hükümet enflasyon, bütçe disiplini, ekonomik dengelenme, ihracata ve teknoloji üretimine dayalı büyüme gibi yeni modelin temel alanlarında gereken adımları attıkça küresel piyasalarda Türkiye'ye duyulan güven daha da üst seviyelere çıkacaktır."

DOĞRU HEDEFLER
Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin yeni bir başarı hikâyesine ihtiyacı var. Bu başarı, nitelikli üretim ve katma değerli ihracattan geçiyor. Burada Türkiye'nin küresel markalarını inşa edecek girişimcilerimize büyük iş düşüyor. Türkiye hâlihazırda girişimcilik ruhuna ve bu potansiyele sahip. Girişimlerine yatırım bekleyen pek çok genç müteşebbisimiz var. Sadece bunu açığa çıkaracak, teşvik edecek destekleyecek daha fazla program ve kuruluş gerekiyor. Bu hem girişimcilerimiz hem de yatırımcılar için çok büyük fırsat aslında" vurgusu yapıldı.

PATENT ÜRETEN İŞTİRAKLER
Teknoloji girişimlerine en güzel örnek olarak kendi iştirakleri Argela, İnnova ve Sebit'i gösteren Türk Telekom, "Her biri iş hayatına bağımsız birer girişim olarak başlayan bu üç teknoloji şirketi, kendilerine inancımız ve desteğimizle bugün Türk Telekom grubu çatısı altında alanlarında dünyaya teknoloji ihraç eden bir konuma gelmiş durumdalar. Özellikle Argela ve Silikon Vadisindeki iştiraki Netsia'nın, 5G mobil haberleşme teknolojileri alanında dünyaca kabul görmüş 20'nin üzerinde patenti bulunuyor. Yine Argela'nın geliştirdiği yazılım tabanlı şebeke dilimleme ürünü ProgRAN bugün dünyanın dev iletişim şirketleri tarafından kullanıyor. İşte ekonomik kalkınmanın yolu bunun gibi başarı öykülerini çoğaltmaktan geçiyor" değerlendirmesinde bulundu.

TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEN ÜLKE
Hedefin teknoloji ihraç eden ülke olduğu belirtilerek şu sözlere yer verildi: "Türkiye'nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom olarak, biz de vizyonumuzu bu yönde belirleyerek Türkiye'nin yeni teknolojiler üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin geleceğinde önemli bir yeri olacağını düşündüğümüz yenilikçi fikirleri, projeleri hayata geçirmek, Türkiye'ye kazandırmak için inovasyonu tüm işlerimizin merkezine koyuyor, teknoloji alanındaki girişimlere rehberlik ediyor, yatırımlarımız ve desteğimizle fayda sağlıyoruz. Büyüme aşamasındaki girişimleri desteklemek için kurumsal girişim sermayesi şirketimiz TT Ventures ile özellikle 5G, yazılım tanımlı ağlar, nesnelerin interneti, akıllı şehirler ve yapay zeka alanlarında inovatif teknolojiler üreten girişimleri destekleyerek ülke ekonomisine katma değer oluşturmayı amaçlıyoruz."

DİJİTAL DÖNÜŞÜME LİDERLİK
Yapılan açıklamada dijital dönüşüme vurgu yapılırken, yeni programın sektörü nasıl etkileyeceği de aktarıldı: "Yeni ekonomi modeli kapsamında atılan ve atılması planlanan adımlar sektörün de önünü açacak. Telekomünikasyon sektörü, ülkenin güvenliği, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı ve geleceği açısından son derece stratejik öneme sahip bir sektör. Aynı zamanda ulusal çıkarlara ve kalkınmaya da aracı oluyor. Bu anlamda biz de Türk Telekom olarak, Türkiye'nin yeni teknolojiler üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna gelmesi için çalışıyor, ülke ekonomisine katma değer yaratacak milli kalkınmayı hızlandıracak yerli ürün ve projelerimizle Türkiye'nin 2023 vizyonunu destekliyoruz. Türkiye'nin en büyük 500 şirketi başta olmak üzere ülkenin dijital dönüşümüne liderlik ediyor, 2005 yılından bu yana yapmış olduğumuz 32 milyar TL'lik altyapı ve üstyapı yatırımlarını aralıksız sürdürüyoruz. 268 bin kilometrelik fiber ağ altyapımızla 'herkes için erişilebilir iletişim' prensibi ile hizmetlerimizi ülkenin en ücra köşelerine kadar götürüyor, ekonomik, sosyal veya fiziksel sebeplerle toplumsal hayata katılamayan kesimlerin de bilgiye erişebilmesi için özel çalışmalar yürütüyoruz."

KAMU YERLİ TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPIYOR
Kamuda yerli ürün kullanımının artmasının sevinçle karşılandığı vurgulanarak şu sözlere yer verildi: "Kamunun dijitalleşmesi için de ulusal güvenliğimize katkı sağlıyor, yerli baz istasyonu ULAK ve milli ağ altyapısı MİLAT gibi kamu kurumları için ulusal ve güvenli iletişim ağları tasarlıyoruz. bu yıl içinde bölgenin veri merkezi üssü olma hedefiyle açmış olduğumuz Türkiye'nin en büyük veri merkezi ve ülkenin en büyük siber güvenlik merkezi ile Türkiye'nin verisinin Türkiye'de kalmasını ve en yüksek güvenlikle saklanmasına aracı oluyoruz. Türk Telekom yeni nesil teknolojilerin yalnızca kullanıcısı değil, aynı zamanda geliştiricisi olmak için yola çıktı. Tüm çalışmalarımızda hedefimizi ve önceliğimizi, ülke ekonomisine katma değer yaratacak yerli ve milli teknolojilere yatırım yaparak Türkiye'nin dışa bağı++mlılığını azaltmak ve ülkemizin dünyaya teknoloji ihraç eden bir konuma gelmesini sağlayarak cari açığı azaltmak ve milli kalkınmayı hızlandırmak olarak özetleyebiliriz."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İş değiştiren, sevgi gösteren robotlar çağı 17 Kasım 2024 | 37 Okunma Kendi mini performansı çok büyük bilgisayarlar 10 Kasım 2024 | 53 Okunma Adım adım yapay zeka kullanmaya başlayın 03 Kasım 2024 | 225 Okunma Hızlı şarj etmek mobil yaşamın anahtarı oldu 27 Ekim 2024 | 83 Okunma Yeşil devrimin tohumları açlıkla mücadele ediyor 20 Ekim 2024 | 34 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar