Kmi bu baronlar
Son dönemde artan et fiyatları neden kontrol edilemiyor. Beslenmede temel unsur sayılan bu ürünlerin; kıyma, kuşbaşı, antrikot, pirzola ve tavuk fiyatları bölgesel farklılık gösteriyor. Şehirsel olarak fiyat...
Son dönemde artan et fiyatları neden kontrol edilemiyor. Beslenmede temel unsur sayılan bu ürünlerin; kıyma, kuşbaşı, antrikot, pirzola ve tavuk fiyatları bölgesel farklılık gösteriyor. Şehirsel olarak fiyat değişiyor. Bu farklı fiyat uygulaması alım gücünü daha da düşürüyor. Et balık kurumları önünde gün ağarmadan başlayan insan yığınlarını oluşturuyor. Yaşanan bu görüntü dünya ülkesi olma yolunda ilerleyen bize yakışmıyor.
Et fiyatları özellikle son aylarda neden bu kadar artıyor? 15 günde iki zam geldi, önümüz ramazan…
Bir yılda iki katına çıktı, fiyatlardaki yükseliş hala sürüyor. 15 günde iki kez daha zam yapıldı. İstanbul'da ilçeden ilçeye fiyatlar değişse de birçok kasapta artık 500 liranın altında kıyma bulmak çok zor. Pirzolanın bin liranın üstünde satıldığı ilçeler ve kasaplar var. Hem kasaplara hem de üreticilere göre fiyatlardaki artışı sadece enflasyonla açıklamak mümkün değil.
Fiyatlardaki artışın birçok nedeni var. En önemli neden enflasyonla birlikte maliyetlerin artması olsa da bu yüksek artışı açıklamaz.
Tarım ve Hayvancılık üretimleri her geçen gün azalırken bunun ekonomiye, raftaki ürünün fiyatına yansımaması beklenemez.
TÜİK verilerine göre ülkemizin hayvan varlığı son 6 yılın en alt seviyesindedir geçen yıla göre 4,3 milyon baş azalmış durumdadır yani şu anki kırmızı et fiyatlarının artışı sadece maliyet odaklı değil hayvan varlığımızın azalması ve kırmızı et üreticimizin besilik hayvana ulaşamamasıdır.
Diğer bir sorun da tekelleşme nedeniyle fiyatların artması. Üretim anlamında büyük olan yaklaşık on bir firmanın birlikte hareket etmesi, fiyat belirleme konusunda ağız birliği yapması da sistemi kartelleştiyor. Bu firmalar, ana tedarikçiler arzı kısıyor. Arz talep dengesinin yeniden düzenlenmesi ile sadece bu firmaların kazanması önlenmeli.