Devrim yapacak emisyon kararı
Sanayi Bakanlığı'nın Türkiye'de üretim yapan otomotiv firmalarına yeni emisyon seviyelerine geçiş için tanıdığı bir aylık süre doluyor. Firmalar 1 Ekim tarihinden itibaren AB'de uygulanan emisyon...
Sanayi Bakanlığı'nın Türkiye'de üretim yapan otomotiv firmalarına yeni emisyon seviyelerine geçiş için tanıdığı bir aylık süre doluyor. Firmalar 1 Ekim tarihinden itibaren AB'de uygulanan emisyon standartlarına göre üretim yapmaya başlayacak. Böylece AB'de 2017'de devreye giren gerçek sürüş şartlarında çıkan emisyonlarla ilgili düzenleme Türkiye'de de geçerli olacak. Yurtdışına ihraç ettikleri otomobillerde AB standartlarına uygun üretim yapan firmalar, iç pazarda satışa sundukları otomobillerde de aynı emisyon değerlerini karşılayacak.
TARTIŞMAYA AÇILDI
Başta Tofaş ve Oyak Renault olmak üzere Türkiye'de üretim yapan firmalar, Eylül 2019'da yürürlüğe girecek emisyon takviminin 1.5 yıl daha uzatılmasını istemişti. Sanayi Bakanlığı hemen bir karar vermek yerine, firmaların taleplerini kamuoyunda tartışmaya açtı. Kamuoyundan gelen değerlendirmelerin ardından, erteleme talebine olumsuz yanıt verdi. Ancak, bu karar otomotiv sektörünü ikiye böldü. Üretici firmalar hayal kırıklığı yaşarken birçok firma Bakanlığın kararını alkışladı.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt da, emisyon geçiş takviminin uzatılması talebine karşı çıkan yöneticilerden. Sanayi Bakanlığı'nın kararının devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Bozkurt, "Halkımızın sağlığının Avrupalılardan daha az kıymetli olmadığını gösterdiler" dedi.
Türkiye otomotiv tarihinde ilk defa böyle bir adım atıldığını ifade eden Bozkurt, şöyle devam etti: "Bugüne kadar her geçiş dönemi son dakikada 2-3 yıl ertelenirdi. Adeta hazırlık yapan markalar cezalandırılır, hazırlık yapmayanlar ise ödüllendirildi. İlk defa bu kararla bakanlık bakış açısının farklı olacağının mesajını verdi. Artık Türkiye'de otomotiv teknolojileri, dünya teknolojileriyle paralel hale ge...