Köprü ve tünel bu sefer oy getirmedi!
Türkiye’nin kamu-özel toplam dış borçları 2017 III. çeyrek sonu itibariyle tam 437.9 milyar dolara ulaştı. Bu borcun 307.8 milyar doları özel sektöre, 130.4 milyar doları ise kamuya (TCMB dahil) ait. AKP’nin hileli...
Türkiye’nin kamu-özel toplam dış borçları 2017 III. çeyrek sonu itibariyle tam 437.9 milyar dolara ulaştı.
Bu borcun 307.8 milyar doları özel sektöre, 130.4 milyar doları ise kamuya (TCMB dahil) ait.
AKP’nin hileli ve şaibeli seçimler sonucunda tek başına iktidara getirildiği 2002 yılında toplam 129.6 milyar dolar olan dış borçların, bugün 437.9 milyar dolara çıkması gerçekten de düşündürücü.
Çünkü bu borçların yanı sıra özelleştirmeden gelen kaynakları da dahil ettiğimizde, bu paralarla ülkede ne yeni bir Erdemir, ne yeni bir Petkim gibi üretim ve istihdam yaratan sanayi kuruluşları, fabrikalar vb yapılabilmiş değil.
Varsa yoksa “beton ekonomisi”. Yandaş müteahhitlerin oluşturduğu havuza pay edildiği iddia olunan milyonlarca, milyarlarca liralık kamu ihaleleri.
Haklarını yemeyelim bir de köprü, otoyol, tünel ve havalimanı inşaatları var. Bunları yapmak ülkenin ihtiyacı doğrultusunda kuşkusuz ki iktidarların asli görevidir.
Ama bunların fizibilitesinin, maliyetlerinin, kaynaklarının çok iyi planlanması, araştırılması gerekir. Emsallerinden çok daha pahalıya yapılan, yine yüksek faiz ve komisyon ödemeleri kapsamında kredi sağlanan, çok yüksek Hazine garantileri verilen bu tür yatırımların, ülkeye faturasının yararından çok zararının olmamasına özen gösterilmesi gerekir.
Ülkenin anormal biçimde yükselen toplam dış borçları içinde işte bu tür alt yapı yatırımları için özel sektörün bulamadığı ve/veya özel sektöre Hazine garantisi olmadan verilmeyen dış kredilere Hazine cömert garantiler vermiş vaziyette. Bugün, 2010 yılında kamu-özel işbirliği (KOİ) projeleri kapsamında, özel sektöre ya...