İstikrar hedefinden uzaklaşıyoruz!

Ülkemizdeki Siyasi İradenin ekonomik hedefleri ile kademeli olarak olumsuzlaşan küresel koşullar arasındaki uyumsuzluk, fiyat istikrarı konusunda olumlu düşünmeyi zorlaştırıyor. Genişleyen dış ticaret...

Ülkemizdeki Siyasi İradenin ekonomik hedefleri ile kademeli olarak olumsuzlaşan küresel koşullar arasındaki uyumsuzluk, fiyat istikrarı konusunda olumlu düşünmeyi zorlaştırıyor. Genişleyen dış ticaret açığı nedeniyle büyüyen dış finansman ihtiyacının makul maliyetler ile karşılanabilmesi olasılığı azalırken, maliyet kökenli enflasyon baskılarının yüksek düzeyini koruyacağı endişesi güçleniyor. Bu tablo, para otoritesini de yıpratacak gibi görünüyor.

Bu yazı hazırlandığı sırada Merkez Bankamızın Para Piyasaları Kurulu toplanmak üzere idi; bu nedenle alınan kararları ve yapılan değerlendirmeleri bilmeden düşüncelerimizi aktarmaya çalışacağız. Piyasalar, para otoritesinin faiz tercihlerinde herhangi bir değişikliği gitmeyeceğini varsayıyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda bu yaklaşımı bile bir çeşit direnme olarak görmek durumunda kalıyorlar! Küresel koşullar ile siyasi öncelikler arasındaki uyumsuzluğun, tüm mali kesim tarafından yoğun bir şekilde hissedildiği ve gelişmelerin endişe ile izlendiği gözleniyor.

Kaynak sıkıntısı ciddileşiyor

Son üç aydır dış ticaret açığının belirgin bir şekilde yükseldiği dikkat çekiyor. Olumsuzlaşan küresel koşullarında katkısı ile kaynak sıkıntısının ciddileştiği, döviz kurları ile faizleri yükseliş yönünde baskıladığı hissediliyor. Siyasi İrade ise faizleri geriletmenin ve kredi hacminde daha fazla artış yaratmanın sınırlarını zorluyor. Para otoritesi ve mali kesim, bu durumun yaratabileceği sıkıntıları biliyor; beklentilerin bozulmasına katkı yapmamak adına sakin kalmaya çalışarak susuyor.

Bu hafta başında açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamları beklenenden daha yüksek çıktı; çekirdek enflasyon alarm vermeye devam ediyor. Asıl önemlisi, yılsonuna ilişkin enflasyon beklentileri hedefe yaklaşmıyor, fiyatlama davranışlarındaki bozulma düzelmiyor. Bu durum karşısında para otoritesinin bir şeyler yapması, ilgili diğer kurumları ve Siyasi İradeyi yardımcı olmaya davet etmesi gerekiyor. Sözel müdahaleler ve ince ayar yaklaşımlar yeterli olamıyor. Küresel koşulların olumsuzlaşmasına hazır olamadığımız için ciddi sıkıntılara katlanmak durumunda kalınması olasılığı güçleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 292 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 277 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 681 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 272 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 426 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar