Operasyon risk taşımasına karşın çok gerekliydi
Sevgili okurlarım,AKP iktidarının, IŞİD'le Mücadele Koalisyonu çerçevesinde ABD, Rusya ve İran'la uzlaşmak suretiyle Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı, başarılı bir şekilde...
Sevgili okurlarım,
AKP iktidarının, IŞİD'le Mücadele Koalisyonu çerçevesinde ABD, Rusya ve İran'la uzlaşmak suretiyle Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı, başarılı bir şekilde sürüyor. Harekâtın başladığı gün Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye'nin Suriye'ye ilişkin kırmızı çizgilerine destek vermesi, dibe vuran Türk-ABD ilişkilerini birden hareketlendirdi. Biden'in, Kürt koridoruna “hayır” demesi, “güvenli bölge” kurulmasına kapıyı aralaması ve Fırat Kalkanı Operasyonu'na destek vermesi, sadece Türkiye için değil, uluslararası camia için de ezber bozucu oldu!.. Ankara'daki muhataplarından, “Türkiye'nin Amerika'dan daha iyi dostu olmadığına” inanmalarını isteyen Biden, Gülen'in iadesinin federal mahkeme kararıyla olacağı ve uzayacağı mesajını vermeyi de ihmal etmedi.
Bugün tüm öngörüleri doğru çıkan bilge diplomat, Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ile Fırat Kalkanı Operasyonu'nu konuşacağız.
UĞUR DÜNDAR (U.D.): Sayın Elekdağ, ülkemizdeki bazı çevreler, askerimizin Suriye'ye girmiş olmasını kuvvetle eleştiriyor ve Ankara'nın bu kararının Türkiye'yi Suriye bataklığına saplayacağını iddia ediyor. Bu konudaki görüşünüz nedir?
TÜRKİYE'NİN RUSYA VE İRAN'LA İTTİFAKI ABD İÇİN KABUSTUR!..
ŞÜKRÜ ELEKDAĞ (Ş.E.): Uygun görürseniz, bu sorunuzu yanıtlamadan önce, birkaç cümleyle ABD'nin Türkiye'ye bakışındaki değişikliğin nedenlerine değineyim. Bu günlerde her ne kadar 15 Temmuz darbe girişimi, yoğunlaşan terör eylemleri, hukuk kurumlarımızın ve demokrasimizin perişan hali dolayısıyla ülkemizin imajı kararmış ve prestiji ağır darbeler almış görünse de, Türkiye, merkezi coğrafi konumu, siyasi, sosyal ve kültürel gelişimi ve ulusal gücü nedeniyle sınırları dışında etki yaratıcı bir kapasiteye sahip, jeostratejik bir oyuncudur. Bu niteliğiyle, Türkiye'nin eksen değiştirerek Rusya ve İran'la ittifak ilişkilerine girmesi olasılığı ABD için bir kâbus oluşturur. Zira, böyle bir durumda, bu üçlü ittifakın yaratacağı hegemonya, ABD'yi büyük Karadeniz Havzası'ndan, Kafkaslardan ve Ortadoğu'dan tamamen dışlar. ABD, azan anti-Amerikanizmin Türkiye'yi böyle ifrat bir pozisyona savuracağından endişe etmiş ve bu nedenle ülkemizle ilişkilerini sağlıklı bir dengeye oturtma ihtiyacını hissetmiştir.
(U.D.): Çok ilginç bir evreye giren ABD-Türkiye ilişkilerini başka bir söyleşimizde derinliğine ele alalım… Fırat Kalkanı Operasyonu'na dönersek…
FIRAT KALKANI OPERASYONUNUN İKİ STRATEJİK HEDEFİ!..
(Ş.E.): Hükümet, Fırat Kalkanı Operasyonu'nun iki stratejik hedefi olduğunu açıkladı.