Parlamenter sistem mi yoksa başkanlık rejimi mi?
Türkiye’de Anayasa’yı tanımayan bir siyasi anlayış olduğunu vurgulayan Aytun Çıray“Tüm siyasilerin, medyanın, STK’ların desteğine ihtiyacımız var. Gelin haziranda bir referandum yapalım. Yeni...
Türkiye’de Anayasa’yı tanımayan bir siyasi anlayış olduğunu vurgulayan Aytun Çıray
“Tüm siyasilerin, medyanın, STK’ların desteğine ihtiyacımız var. Gelin haziranda bir referandum yapalım. Yeni Anayasa referandumdan çıkan sonuca göre yazılsın” dedi
Sevgili okurlarım,
Hatırlayacaksınız. 7 Haziran seçimleri sonrasında AKP ile CHP arasında başlatılan koalisyon görüşmelerini “tiyatro” olarak değerlendirmiştim ve haklı çıktım. Şimdi de yeni kurulan “Anayasa Mutabakat Komisyonu” ve diğer girişimleri de benzer şekilde değerlendiriyorum. CHP’nin çalışkan ve deneyimli isimlerinden İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın bu konuda ne düşündüğünü merak ettim ve mikrofonu ona uzattım.
Meğer Çıray, geleceğimiz açısından hayati önem taşıyan konuyu uzun uzun düşünmekle kalmamış, ayrıca saray muktedirinin hesaplarını terse çevirebileceğine inandığı bir yasa önerisi de hazırlamış…
İşte sorularım ve Aytun Çıray’ın çarpıcı cevapları:
AYTUN ÇIRAY (A.Ç.): Yeni Anayasa Mutabakat Komisyonu hakkında tiyatro benzetmenize katılıyorum. CHP samimi. AKP için Anayasa Mutabakat Komisyonu yeni algı sürecinin bir ilk adımıdır. Eğer anayasa değişikliği adına ortaya konan bu algı yönetimi şeffaflaştırılmazsa ölümcül, en hafif deyimi ile varoluşsal sorunlar yaşayacağımız konjonktüre geçeceğiz.
HEDEF BELLİ: OTOKRATİK TEK ADAM REJİMİ…
UĞUR DÜNDAR (U.D.): Nasıl bir konjonktürden söz ediyorsunuz? Türk Milleti ve Türkiye açısından sizin deyiminizle süreci adeta ‘varoluşsal’ ölçüde vahim kılan şey nedir?
(A.Ç.): Anayasa’yı tanımayan ve kendi yeminine uymayan bir siyasi anlayışın ortaya çıktığı bir konjonktür söz konusu. Hedef bellidir; otokratik tek adam rejimi. Bunu da saklamıyor. ‘Türk Usulü Başkanlık’ adını vermiş. Başkanlık teklifi gelirse masadan kalkarım… Gelmiş işte, adam daha nasıl söylesin? Üstelik birini hırsızlık, adaletsizlik, hukuksuzluk, yeminine sadakatsizlik ile suçlayıp onun masasında görünürseniz, referandumda halka ne diyeceksiniz? Hani Sayın Bahçeli HDP ile hiçbir şekilde bir araya gelmeyecekti? HDP’nin özerklik şartıyla başkanlığı kabul etmeyeceğini kim garanti edebilir?
(U.D.): Peki… Size göre süreç nasıl işliyor?
(A.Ç.): Sayın Cumhurbaşkanı açısından başkanlık süreci halen başarılı bir şekilde yürüyor. Bunu etkisizleştirecek bir karşı strateji ortaya koyamadığımız takdirde, Türkiye’yi iyi şeyler beklemiyor. İç ve dış siyasete baktığımızda rehin alınmış birisi şimdi ‘tek adam rejimi’ peşinde. Bu hal yaratacağı varoluşsal sonuçlarıyla yüzyıl öncesini andırmaktadır.
(U.D.): Bunu biraz açar mısınız? Tam olarak hangi yılları kast ediyorsunuz?